maandag 15 augustus 2016

Dag 32 en 33 - Zomervakantie 2016 - 2 dagen in Leeuwarden

Donderdag en vrijdag 11 en 12 Aug.

    • Musea en markt in Leeuwarden
    • Weer: Veel regen, vooral donderdag de hele dag
    • Vrij koud, 16-20 gr. C.

Het miezerde en regende ' s morgens en dat ging bijna de hele dag zo door. we waren blij dat we niet om 9 uur door de bruggen van Leeuwarden gingen. Vanuit de kuip zagen we een reeks schepen met drijfnatte bemanningen voorbijvaren.


Leeuwarden is een erg leuke, boeiende stad met een vriendelijke sfeer. We komen er graag en je ligt mooi aan de gracht, bijna onder de scheve Oldenhove.

Aan het opnieuw ingerichte en tamelijk sfeerloze Wilhelminaplein ligt het complex van het Fries Museum en de Slieker Bioscoop. In het museum waren 4 speciale tentoonstellingen en wij kozen deze donderdag voor de collectie van het Friese Verzet en de onderduikers en hongerkinderen die in Friesland onderdak vonden.

Indrukwekkend zijn de verhalen en foto's van de vele Joden die zijn opgepakt, maar ook de vele Joden en verzetsstrijders die ondergedoken hebben gezeten op het Friese platteland.



Tijdens de hongerwinter van 1944 was er in de noordelijke provincies geen tekort aan voedsel en kwamen mensen uit de grote steden op de fiets naar Friesland om aan eten te komen.  Het kinderzitje op de foto heeft een geheim tankje om melk in te vervoeren.



's Avonds naar de nieuwe bioscoop Slieker. Er draaide een mooie, iets te geromantiseerde film over kindhuwelijken in Noord Pakistan en de strijd van een moeder om haar dochter van 10 te behoeden voor een huwelijk met een oude, meedogenloze tribe hoofdman.


Indrukwekkende film, en ik was weer even terug in de North West Frontier Province, Khyber Pakhtunkhwa, in Pakistan die de afgelopen 10 jaar hard getroffen is door oorlog, aardbevingen en overstromingen.

Vrijdag was het iets beter weer, bewolkt, beetje motregen. Maar we hadden nog geen zin om te vertrekken. Krantje halen, naar de HEMA voor een ontbijtje en op de leuke curiositeitenmarkt een bijzondere sleutel puzzel gekocht voor 3 Euro. 

We denken dat het een praktijk werkstuk is van de afdeling metaalbewerking van een ambachtschool. Ineke heeft uren gedraaid en geschoven, maar de puzzel is nog steeds niet opgelost ! 




's Middags weer naar het Fries Museum, waar nog tentoonstellingen waren over Breien, het ontstaan van het Friese landschap "Ferhaal fan Fryslân" en natuurlijk over de beroemste Friezin (nee, niet Doutzen of Atje Keulen-Deelstra) Mata Hari







Op het plein voorde Oldenhove begon vrijdagavond het Death (Deaf) Metal festival "Into the Grave" 
Niet helemaal onze smaak, maar het publiek wat in de rij stond voor kaartjes was vrolijk gekleed en erg vriendelijk, zelfs vaders en moeders met hun zoon en dochter.



' s Avonds aan boord, we waren net de Surinaamse pasteitjes aan het oppeuzelen, barstte het festival los, met om half elf het optreden van de top act: "Slayer". 
Wel even iets anders dan de rust van de Stropersplaat.

Geniet lekker mee !






Om half elf was het afgelopen en liepen de verdwaasde en dove bezoekers door het park, langs de boot, rustig naar de Death Metal camping. 

Het waren twee erg leuke, relaxte dagen in Leeuwarden, morgen terug naar onze thuishaven in Akkrum.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten