dinsdag 3 september 2019

2019 Zomervakantie - Dag 43 - Naar Kooistra voor een nieuwe Windex

Maandag 2 september - Zonder windvaan geen zeilboot !

De windvaan die we bij Bartlehiem hebben beschadigd moet natuurlijk worden vernieuwd. Om daar nu helemaal de mast voor naar beneden te halen, nou nee, we zijn daar niet echt bedreven in.

Om half negen vaart Ap door de Meinesloot en de 'sleat' naar Heerenveen. Kooistra heeft z'n werkplaats aan de  andere kant van Akkrum, toch een half uurtje varen. Om negen uur steekt Ineke haar hoofd uit het luik, "ook goedemorgen"
Durk Kooistra heeft dit klusjes al vaak gedaan. Hij hijst zichzelf met de talie van de kraan omhoog in een bootmansstoeltje en zet een nieuwe Windex op onze mast.



Het lampje van het stoomlicht lijkt stuk, maar een nieuw lampje brandt ook niet. Een collega van Durk constateert een beetje corrosie en beschadiging aan de draad bij de mastvoet, dat zou de oorzaak kunnen zijn. Volgende week eerst maar eens achter het schakelpaneel kijken of er een draadje los zit. Het heeft geen haast.

Naast ons komt de Mesdag liggen, een van de drie NB 29-ers, toch ruim anderhalve meter langer dan een NB 24. We kijken even binnen bij schipper Hokon en zijn vrouw en verbazen ons over de ruimte. Het is een mooi schip, hoger, dieper, langer en breder, stahoogte voor mensen tot 1,80 m., natte cel, opbergkast en een groot 2-pers. bed in de voorpiek.  Maar ook twee keer zo duur.....
Hokon vaart vaak met opstappers, daar is het schip natuurlijk erg geschikt voor.

De Mesdag heeft veel last van bacteriƫn en schimmels en zwarte prut in de dieseltank. Hij vaart nu met een kleine dieseltank in de bakskist. Kooistra gaat het onderwaterschip stralen en de dieseltank schoonmaken. Daarna GTL of Shell V-power tanken en dan moet het opgelost zijn,



Om half elf zijn de klussen gedaan. Ineke is naar de bakker geweest om verse broodjes. We varen door een zonnig landschap de U-bocht van 2 zm naar de jachthaven en zijn dan, op het gemakje, nog een paar uur bezig met het schip grotendeels leeg te ruimen en hier en daar te poetsen. Volgende week gaat Ap een weekje naar de Wadden met een goede zeilvriend, dan moet het schip er natuurlijk spic&span uitzien.

Een beetje weemoedig stappen we om 15.00 h. de steiger af. Met de oude, trouwe Corolla zijn we om half zes thuis. Het is weer wennen, die drukte en die files.
Sandra heeft Thai's gekookt, lekker om zo thuis te komen. De hond is over-enthousiast, de kleindochter een beetje onwennig en poes Gipsy komt een aai halen.

De wasmachine gaat de komende dagen goede diensten bewijzen !                                                                                                                                                                                                                                               


Geen opmerkingen:

Een reactie posten