zondag 26 juni 2022

Juni-Juli 2022 - Week 3 Duitse Wadden - 3 dagen in Greetsiel

Woensdag 22 t/m vrijdag 24 juni - Fietsen en wandelen in Greetsiel e.o.

We liggen op een mooie plek, met uitzicht op de garnalenkotters en het dorpje. 


Een jaar of twaalf geleden waren we hier ook, het was toen nog een rustige vissersplaats. De lokale VVV heeft 5 jaar geleden een campagne opgezet om toeristen te trekken naar dit "meest karakteristieke
stadje" aan de Duitse Noordzee kust. Sindsdien worden de dagjesmensen met busladingen vol, soms wel 50 bussen op een dag, aangevoerd. Overal "leuke" winkeltjes, restaurants en B&B's.


Gelukkig keert na 5 uur, als de dagjesmensen zijn verdwenen, de rust weer terug en genieten we van de mooie huizen en sluizen.



Deze zeesluis is gebouwd in 1710 en verbindt nog steeds de haven van Greetsiel met de binnendijkse vaarten. De sluis doet denken aan de sluisjes in Edam, Makkum en Workum, en dat is niet zo vreemd want in de 17e en 18e eeuw woonden er werkten hier veel Nederlanders en werd er nog Fries gesproken.


's Avonds eten we met John en Marja bij het Grand Cafe Greetsiel. Lekkere visjes, een goed Jever biertje en voor de dames een ijscoupe als toetje.

Donderdag 23 juni huurt Ineke een fiets bij tankstelle Poppinga. De benzine kost hier maar € 1,87 !


We fietsen over de oude waddendijk,  sinds 10 jaar op Deltahoogte. Het landschap doet denken aan noord Groningen en Friesland, met mooi terpdorpen.



Het is een warme dag, om 15.00 h. houden we het voor gezien en zoeken de koelte van de haven op.

John en Marja vertrekken naar Juist, we nemen hartelijk afscheid en zien ze deze vakantie vast nog wel ergens terug !
Het plan was dat wij ook zouden vertrekken over het Leywad en het Osterems wad en daar 's nachts voor anker gaan voor een getijdestop. Vrijdagmorgen vroeg dan met de vloedstroom van de Eems naar Termunterzijl
Maar het weerbericht en de waarschuwingen voor regen en onweer zorgen voor een andere keuze. We blijven nog een dag in Greetsiel en gaan zaterdag richting Norderney.

Vrijdag 24 juni, voorlopig geen regen of onweer, de buienlijn loopt over zuid en oost Nederland en op de Duitse wadden blijft het droog. 
We drinken Italiaanse koffie, 
Ineke heeft nog wat achterstallig werk voor Leergeld,




Ap pakt z'n Brompton en gaat een rondje fietsen en wat geschiedenis opsnuiven.


Het gebied ten zuiden van Greetsiel is sinds de 16e eeuw steeds verder ingepolderd.


Molens zorgden er voor dat de polders droog bleven. Het zouden zo maar Hollandse molens kunnen zijn.


Ik fiets nog even langs de kotters. De GRE 1 ligt aan de wal. Het schip is in 1965 gebouwd op de Bültjes werf in Ditzum, en vist, met een relatief kleine 100 pk motor, nog steeds elke dag op garnalen.


Verderop aan de dijk staat een visserij standbeeld. Ik kan het niet mooi vinden....


Aan het eind van de middag gaan Ineke en ik nog wat boodschappen doen in de grote Edeka supermarkt. Er staat vanavond nasi op het menu.
We kunnen de verleiding niet weerstaan om op het terras van de bakker een lekker kwarktaartje te eten.

Morgen om half zes op, om zeven uur willen we bij de sluis zijn om ruim over de wantijen van de Barntjerbalje en het Juister WfW te varen richting Norderney of Baltrum.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten