maandag 29 juli 2024

2024 - 9 t/m 19 juli - Naar Makkum voor een Furlex rolfok, terug via Stavoren

Woensdag 10 juli - Na de hevige buien naar Makkum

Ineke geniet al bijna een week van mooi weer in Portugal. In Nederland trekt regenfront na regenfront van zuidwest naar noordoost over het land. Wateroverlast in Limburg en Oost-Nederland.

Vanaf vandaag lijkt het op te knappen, om 10.00 h. vertrek ik naar Akkrum. Onderweg mooie onweerswolken.

Om 14.00 h. is de boot ingeruimd en vaarklaar en vertrek ik voor een tochtje via IJlst, binnendoor naar Makkum.

Mooie Friese luchten in Sneek en IJlst, genieten ! Mooie tocht over de Geeuw, weer een stukje elfstedentocht.



Bij de Geeuwbrug in IJlst vaar ik achter een grote, supertrage huur motorboot met 5 Duitse mannen. Daardoor mis ik ik op 5 minuten de opening van 16.15 van de brug in Nijezijl. Niet erg, ik maak voorzichtig vast aan het skûtsje "Dankbaarheid". Dit mooie skûtsje komt volgende week prominent in beeld bij de mooie serie "Het vuur van de Friezen" met oud-schaatster Sippy Tichelaar als expert.


Om 17.15 draait de brug en vaar ik de mooie Bolswarderzeilvaart op. Het voetgangersbrugje bij Oosthem is dicht. ik vaar er dicht naar toe, maak rondjes, er gebeurt niks. Vanuit een huis aan de vaart wordt geroepen dat ik op een knop moet drukken..... Dat helpt, 10 min. later vaar ik richting Bolsward door een prachtig Fries landschap.



De drie bruggen draaien allemaal vlotjes, veelal aardige gepensioneerde mannen en vrouwen die een mooi part-time baantje hebben. Met elke dag een prachtig uitzicht.

Bij Bolsward maakt de vaart een bocht van 160 gr. en gaat het over het Panhuyskanaal richting Makkum. Je kunt Bolsward binnevaren visa de Kruiswaterbrug over de A7. Bolsward is de enige van de Friese Elfsteden waar we nog niet met de Schone Waardin hebben aangelegd. Komt nog, al is het alleen maar voor het geweldige stadhuisrestaurant "Blend" 

Ik moet nog even wat harder varen om de laatste sluisopening van 20.00 h. te halen, dat lukt net aan.

De oude zeesluis van Makkum heeft in het midden een (later aangelegde) draaibrug. Aparte constructie.


Om 20.15 h. meer ik af aan het meest zuidelijke steigertje van de gemeentehaven, achter de reusachtige scheepswerven van Feadship. 

Dit is de vaste ligplaats voor de jongens van Masten en Zo en De Vries Sailing om morgen de Furlex te installeren. De schipper van Miss Lizzy, Rob, NB24 bouwnr. 1, komt even langs. Ook Miss Lizzy krijgt morgen zo'n mooie rolfok.

Aan boord kijk ik op de tablet naar halve finale EK. Nederland verliest verdiend van Engeland 1-2. 
Spelers en staf gaan morgen met een gecharterde luxe Boeing 727 van Freiburg naar Schiphol oost. Tja. ze zouden eens een dag op Ibiza of in Dubai missen.

Donderdag 11 juli - Plaatsing van de Furlex rolfok.

Op advies van collega schippers hebben we gekozen voor een Furlex 1045. Ik heb offertes aangevraagd  in Stavoren (Auke Miedema), Lenmmer ( De Vries Maritiem) en bij Masten & Zo in Makkum. De laatste heeft ervaring met de NorthBeach en kon ook snel leveren.

Om 10.00 h. komen de twee mannen aan boord, met een bootmansstoeltje wordt de jongste naar boven gehesen om een nieuwe profielstag vast te maken aan de mast en twee uur later is de Furlex gemonteerd. een uurtje later ook op de Miss Lizzy. Ik sta met bewondering te kijken naar dit vakmanschap.



Een uurtje later komt de zeilmaker van De Vries Sails de stagfok ophalen om aan te passen. Morgen klaar, wat een service.

Op m'n vouwfiets ga in Makkum in, bij restaurant De Zwaan serveren ze uitstekende bitterballen, weet ik uit ervaring. En inderdaad, flinke portie !

Vrijdag 12 juli - De fok is klaar

Rond 12 uur komt de zeilmaker de fok installeren en geeft duidelijke instructies. Heerlijk, zo'n leeg, opgeruimd voordek. Nooit meer tegen de opgebonden fok aankijken als we op de motor varen en Ineke hoeft nooit meer naar het voordek om de fok te strijken. Nu had ik wel een handige fokneerhaallijn gemaakt, maar dit is veel fijner. Na 24 jaar komt dan eindelijk de wijsheid !

Masten en Zo monteert ook een nieuwe hijslijn voor de kluiverhoes, een blokje met lijn voor een eventuele fokkehoes en een nieuw blokje voor de schoot van de keerfok.

De zeilmaker neemt de maten van de buiskap, die is nodig aan vervanging toe, want versleten en vuil. Offerte volgt in het najaar voor een NB groene buiskap.


Ook op de Miss Lizzy wordt later op de middag de fok geplaatst. Rob en Marinka zijn er groos mee.



Het regent trouwens al de hele dag en de vooruitzichten voor de komende dagen zijn niet best. 
Zondag zou het beter worden, we wachten het maar af.
Bij de viskraam neem ik een lekkere moot kabeljouw met frites. Ach, in Makkum is het goed uit te houden.

Zaterdag 13 juli - MPPT van zonnepaneel verplaatsen.

Het regent de hele dag, onder de zelfgemaakte De Waard regentent is het droog.


Bij bakker Kluft koop ik het beroemde notenbrood en twee zakken dûmpkes voor het thuisfront.
En natuurlijk een dubbele espresso met oranjekoek op het kleine terras.


Nog wat boodschappen bij de supergrote Jumbo en in de regen terug naar de Schone Waardin.
De echte schone waardin heeft het goed naar haar zin in Portugal. Wel last van de warmte, maar het mini zwembad op de compound geeft verkoeling en waterpret voor oma en kleindochter terwijl Sandra aan het werk is.


De MPPT laadregelaar van het zonnepaneel heeft kuren. Die zit nu achter het houten paneel van de hondenkooi. Niet handig. Een heel gedoe om alles los te halen, zo heel erg lenig ben ik nu ook niet meer. Het blijkt dat de MPPT het prima doet, maar het contact van snoertje naar de het controle paneeltje is gecorrodeerd. Goed schoonmaken en opnieuw installeren. Nu aan de buitenkant, boven de acculader, dan kan er minder snel vocht bijkomen.


Alles netjes geinstalleerd, zonnetje komt even door en het laadproces begint. Dat verwacht je...
Maar helaas, het control panel geeft aan dat er vermogen wordt geleverd aan de boordaccu, maar opladen, ho maar. Accubak weer open, spanning gemeten, 9 Volt...., accu bijna kapot. De watersportwinkel is al gesloten, en gaat morgen niet open. De Bosch service garage verkoopt alleen startaccu's. Wachten tot maandag dus, en af en toe de motor een half uurtje bij om de accu nog wat bij te laden.

Rob en Marinka komen een biertje drinken, gezellig. Hun NB24 bouwnr. 1 is nog spartaans afgewerkt, maar ze hebben volop plannen om alles op te knappen en doen aan boord van bouwnr. 7 inspiratie op.

's Avonds het diner: Aardappel/Bloemkool/Gehakt schotel van slager Bruinsma, heerlijk.

Zondag 14 juli - Verwaaid, niet naar Leeuwarden

Vandaag harde wind voorspeld, ZW 7 Bft. Niet lekker om naar Enkhuizen te zeilen. 
Met de bus naar Leeuwarden is in het weekend een heel gedoe. er rijdt alleen een belbus, overstappen in Zurich. Dus met de Brompton richting afsluitdijk. Harde wind, 6 km halve wind, maar vanavond 6 km wind tegen. En je waait nu al uit je ondergoed. Na twee km omgedraaid, tegen de wind in ploeteren.


Ik maak een rondje Makkum, mooi dorp. De aardewerkfabriek Tichelaar is er mee gestopt, op kleine schaal wordt nog aan particuliern geleverd. In de oude waag is een 2e hands boekwinkeltje, mooi gebouw, wordt later het Makkumer museum. Maar subsidie hiervoor staat met deze regering op losse schroeven. Ze verkopen originele geemailleerde makkumer huisnummerplaatjes. Huisnummer 16 is al weg ( "in Makkum gaan huisnummers zelden verder dan 20, kleine straatjes meneer")
Maar voor vrienden koop ik een nummer 31. Nummer 87, voor andere zeilvrienden, heeft nooit bestaan in Makkum.

Makkum is een mooi dorp, maar op zondag is er niet veel te beleven.


Rob en Marinka nodigen me uit om te komen eten a/b Miss Lizzy. Lekkere carbonara met zalm, koud biertje, gezellig. 

's Avonds wint Spanje van Engeland, 2-1, terecht.

Maandag 15 juli
Om 11 uur gaat watersportwinkel Silerswaar open. Ik haal de oude boordaccu uit de accubak en fiets om elf uur naar het dorp. Een mooie Varta 95 Ah is in de aanbieding, maten kloppen. Bezorgen doen ze niet, maar hij heeft wel een gammel steekwagentje. Toch nog een flink stuk lopen met zo'n 22 kg zware accu.


 Plaatsen gaat redelijk makkelijk, maar de bout van de plus accuklem is verrot. Bij de Bosch garage nieuw bouten en moeren gehaald, alles netjes vastgezet, acculader en zonnepaneel aangesloten, pijn in m'n rug van het gekruip !

Achteraf blijkt dat door het gescharrel bij de accubak de autosleutel van het haakje in het afvalzakje is gevallen. Afvalzakje naar de shredder van de jachthaven. Dag autosleutel. (maar daar kom ik pas een week later achter....)

Gemeentehaven Makkum heeft heel fijn sanitair, dus lekker douchen, schip vaarklaar maken en wachten tot om een uur of vijf de oostenwind opsteekt voor een mooi bezeilde tocht naar Stavoren.


Om 18.45 h. gooi ik los, er staat inderdaad een windje Oost 2-3, prachtig.
Bij Fead Ship ligt een afgebouwd megajacht, waar zal e nieuwe eigenaar z'n geld verdiend hebben ?

In het Makkumerdiep rol ik de fok uit, motor uit, 3 kts, heerlijk. Op het IJsselmeer komt het grootzeil er bij, BB uit, met 4-5 kts in rechte lijn naar Stavoren.


 Er zijn buien voorspeld, maar die trekken voorbij boven Noord Holland. Heerlijk zeilen, zowel "nieuwe" rolfok als grootzeil staan en prachtig bij,


De wind blijft vrij constant O 3-4 en om half tien strijk ik de zeilen in de voorhaven van Stavoren. Vlotjes schutten in de sluis.


Het ligt behoorlijk vol in de gemeentelijke binnenhaven, maar tussen een grote motorboot en een platbodem is nog een gaatje van 8 m. Mooi !


Afmeerborrel, soep met brood, mooie klus- en zeildag, voldaan gevoel.

Dinsdag 16 juli - regendag in Stavoren
Er trekken vandaag de heledag lichte buien over Friesland. Het is geen straf om een dagje in Stavoren te blijven. Mooi E-boek : "De vloek van de nootmuskaat" over de gevolgen en uitwassen van het  kolonialisme sinds de 15e eeuw. Indrukwekkend beschreven.

Wandeling over de dijk, frietje bij de haven,  boodschappen bij de Plus, veel vers fruit en salades, boot opruimen en schoonmaken en 's avonds een hapje eten bij De Schans (ex Max). Dacht ik.........



Dinsdagavond gesloten, dat wordt dus een maaltijdsalade van de Plus.

Woensdag 17 juli - Naar Heeg

In de loop van de morgen knapt het weer op, zonnetje komt er bij, ZW 2-3. Om 13.00 h. vaar ik de haven uit richting Warns. Motor uit, fok uitrollen en rustig richting de brug bij Warns.

Op de Morra is de zeilschool bezig om jonge kinderen zeilles te geven in Optimisten. Ik zie kleindochter en kleinzoon al lekker bezig !


 Een tjalk onder vol zeil komt statig voorbij


Op het Heegermeer komt NB24 Windhoek onder bijna vol tuig, me tegemoet. Prachtig.



Aan het eind van de middag is het mooi geweest, ik vind een vrije Marekrite meerboei aan de N-kant van het Heegermeer.
Heerlijk relaxed aan zo'n meerboei,  altijd een windje, glaasje wijn, bordje pesto, salade Nicoise, de zon gaat altijd mooi onder op de Friese meren. Genieten, Zen momentje



Donderdag 18 juli - Naar Terherne en de Terkapstelerpoelen

Het is weer een mooie dag, rustig ontbijtje met verse Italiaanse koffie en fruit van de Plus.
Onze vrienden van de Madame Rosa zijn op weg van Leeuwarden naar Terherne, we plannen een rendez vous aan het eind van de middag.

Het weer nodigt uit om te zwemmen, maar als ik alleen aan boord ben doe ik dat liever niet. Ik ben al eens lelijk van de zwemtrap gegleden, dat liep goed af gelukkig.
De zwarte waterjerrycan is inmiddels aardig opgewarmd door het zonnetje, dus klassiek tropisch mandiën in de kuip.
Rond half twee maak ik los van de meerboei en vaar op de fok door de Jeltesloot en het PM kanaal.
De lelievletten hebben hun werk weer gedaan en worden naar Heeg gesleept. Overal op de Friese meren zie en hoor je Duitse schoolkinderen, ook de scouts hebben hun vletten verhuurd.


Dick en Jet hebben met de Madame Rosa een ligplaats gevonden bij Kaap Hoorn, vlakbij Terherne, ik kan  afmeren twee boxjes verderop. Mooie jachthaven.
We drinken gezellig een paar 0,0 tjes, wisselen ervaringen uit en maken weer plannen voor volgend jaar
( Noord-Frankrijk, Dover...) 

Ik heb geen zin om naar de warme, windstille  thuishaven in Akkrum te gaan en zoek een vrije Marrekrite plek. Aan de Koude Maag lijkt het rustig, logisch, want het halve eiland wordt omgeploegd en opnieuw ingezaaid.
Iets verderop is een mooie plek aan de Terkaplester Poelen. 
Er staat een vrij grote tent, een paar boogtenten en een toilet tent. En er liggen twee Valken.


Er zitten zo'n 20 jonge mensen, 16-20 jaar, ik maak een praatje "we zijn hier op zeilkamp en blijven drie nachten, daarna gaan we naar een andere Marrekrite plek, weer drie nachten"
Tja, je mag 's nachts een tentje opzetten naast je boot, maar deze interpretatie lijkt me iets te opportunistisch.
Maar ik heb geen last van ze en geniet van m'n zomeravondje aan boord.


Ineke is vanavond aangekomen met easyJet uit Faro en heeft een heerlijke vakantie gehad in Sao Bartolomeu de Messinas met Sandra en Lilith en poes Gypsy. Wel warm gehad, maar een zwembadje op de compound blacht pret en verkoeling.

Vrijdag 19 juli -  De Heer wordt met gezang aanbeden

Ik wordt om 7 uur wakker van (mooi) meerstemmig gezang. Er is een motorboot bij gekomen met een oudere man, type oudere, grijze, dikke  Arie Boomsma. Die "voorganger" heeft de wind er flink onder (de enige wind vandaag) en werkt met de groep jongens en meisjes een stevig, erg christelijk, programma af. Zingen , mediteren, bidden, weer zingen, ja heel veel zingen. En geen meter gezeild.
Om elf uur ga ik vragen of ze misschien aan de andere kant van het eiland willen gaan zingen, "lekker in de schaduw" en Arie Boomsma III vindt dat een goed idee. En hij belooft dat ze om 18.00 h. stoppen met zingen.

Inmiddels ga ik verder met opruimen. Het is onvoorstelbaar wat je in 24 jaar voor spullen hebt verzameld in de kisten onder de matrassen en de bakskisten. Een hoop overbodge spullen, lijnen, oude blokken, sluitingen,  gaan mee naar huis. De Schone Waardin wordt 50 kg lichter.

In de BB kist vind ik nog ansjovis, kappertjes en penne. Klassieke Pasta Putanesca gemaakt.

De avond valt, de zon gaat natuurlijk mooi onder. Morgen terug naar huis. Melancholie.....



Beste vrienden van de Schone Waardin, dit is voorlopig m'n laatste blog, Na 9 jaar is het mooi geweest en is alles wel zo'n beetje beschreven. En je kunt alles teruglezen, zowel zeiltechnisch als culinair !

Bedankt voor jullie aandacht en positieve commentaar.

Tot ziens op Polarsteps !  Liefs, Ineke en Ap

woensdag 24 juli 2024

2024 Friesland en Wadden - Dag 24 t/m 28 - Mooie dagen in Friesland in goed gezelschap

Maandag 24 juni - Woudsend naar Gudzekop
Het wordt een warme dag met een licht briesje uit het oosten. Rustig ontbijtje in Woudsend, genieten van de lekkere douches van WSV "De Rakken", boodschappen en om half twaalf verlaten we Woudsend over de Nauwe Wimerts, naar de Jeltesloot. 
We zien steeds meer "varende woonboten" in Friesland. Het is natuurlijk geen gezicht, maar het zal best comfortabel zijn. En mét stahoogte !


Via PM kanaal, door de Holle Grêft. Mooie schapenwolkjes vormen zich door de hoge temperatuur en de hoge luchtvochtigheid aan de grond. Minder mooi is de woekerende Berenklauw langs de sloten.


Om 1300 h. liggen we aan de oostoever van de Gudzekop, de ZW hoek van het Sneekermeer. 
Lekker in de wind, het Watski zonnetentje aan de val van het grootzeil, heerlijk hier.


Luieren, lezen, genieten van de rust en de vele vogelgeluiden. 
's Avond een bruine bonen-vega kip- kerrie-aardappel schotel, als sundowner een koude Cuba Libre, om 22.00 h. gaat de zon mooi onder. Heerlijke relax dag.


Dinsdag 25 juni - Rendez Vous met NB24 Madame Rosa in Eernewoude.
Tegenover ons meert een semi-klassiek motorjacht af. Mooi, slank en onpraktisch,


Het is weer een lekker warme dag, weinig wind uit het NO. Rond 13.00 h. varen we rustig over het Sneekermeer richting Grou, over Wijde Ee, Graft en Geeuw naar Eernewoude. 


Jet en Dick liggen al een uurtje in de jachthaven met de Madame Rosa. Emotioneel weerzien.  Ze hebben drie dagen in onze box in Akkrum gelegen. Havenmeester Jelmer rekent een vriendenprijsje, alleen 5 euro voor stroom, 

Aan boord bijkletsen natuurlijk, over het leven en over het leven op bootjes.
's Avonds naar restaurant Westersail (de familie Wester kom je overal tegen in Eernewoude), lekkere maaltijdsalades (Burrata, Caesar), frietje, biertje, prima hier.
We kijken met een half oog naar Nederlend-Oostenrijk 2-3, blamage voor de verwende jongetjes.

Woensdag  26 juni -  Eernewoude - De rolfok discussie 


Vandaag doen we rustig aan en blijven nog een dag in mooi Eernewoude. Dick, Jet en ineke gaan met het pontje naar de overkant en maken daar een leuke wandeling, Ap buigt zich over een vaak uitvallende coolbox. Na doormeten blijkt het aansluitsnoer beschadigd. Nieuw Dometic snoertje bestellen dus.

De Madame Rosa heeft vorig jaar de rolfok vervangen door een rolfok. Dat hebben wij tot nu toe niet gewild, maar de voordelen zijn evident: Je hoeft niet meer naar het voordek voor hijsen en strijken, het voordek is altijd opogeruimd en als je op de motor vaart kijk je niet tegen je opgedoekte fok aan de reling aan.  Het is wel een flinke investering, ongeveer € 1500,-  voor de hele installatie en  150,- voor het aanpassen van de stagfok. We besluiten het te doen en Ap vraagt drie offertes aan bij bedrijven in Lemmer, Stavoren en Makkum.


We maken een eenvoudige éénpans hap, genieten 's avonds van de heerlijke zomeravond, en kletsen nog wat na bij de mooie speeltuin. Hier moeten we de kleinkinderen naartoe !




Donderdag 27 juni - Naar de thuishaven
Het wordt vandaag een warme, windstille dag. Met Dick en Jet drinken we koffie bij Westersail. Rond het middaguur vertrekt Madame Rosa naar Warga en gaan daarna door naar Leeuwarden.


Een uurtje later maken wij ook voor&achter en varen rustig op de motor door de Alde Feanen. het Pikmeer en Peanster Ee naar Akkrum.


's Avonds uiteraard het "laatste dag etentje" bij La Ruota. Heerlijke zomeravond op het terras, lekkere pizza's.


Ineke gaat volgende week twee weken naar Sandra en Lilith in Sao Bartolemeu de Messinas in Portugal. Ap gaat kijken naar een E-bike en moet naar de CNBR keuringsarts ( ja, ik mag weer 5 jaar !) En mogelijk naar Stavoren of Makkum voor de installatie van een Furlex rolfok.