maandag 20 mei 2019

2019 - 18 t/m 20 mei - Dag 3 van drie dagen solozeilen in Friesland

Maandag 20 mei - Van Gaastermeer naar Akkrum

  • Gaastermeer - Akkrum 18 zm - totaal 95 zm
  • Vertrek : 11.45 h.  Aankomst 16.15 h.
  • Wind: Noordelijk 1-3
  • Weer:  Half bewolkt, later zonnig 16 gr. 

De Belgische weervrouw Sabine zou zeggen: "de dag begint met ochtendgrijs, in de loop van de morgen klaart het op". Dat klopt, om negen uur nog diezig en twee uur later goed goed zicht onder een grijze lucht. Ontbijtje met gekookte eitjes, niet slecht op deze prachtige, stille plek. Ik lig aan hogerwal, dus op zeil wegvaren. Toch spannend op je eentje !
Er staat weinig wind, met drie zeilen en een achterlijk windje loopt de Schone Waardin een magere 3-4 kts  

De Yntemasloot kun je oversteken met de "Oerset It Heidenskip"  Sinds dit jaar met een andere veerschipper. De vorige schipper lag daar met zijn varend woonschip "Boppeslach". Naar verluidt ligt hij nu in Langweer. Ineke en ik hebben nog goede herinneringen aan de schipper en zijn vrouw. Maar dat verhaal moet Ineke maar eens vertellen bij een goed glas wijn......


Ondanks alle boze plannen van projectontwikkelaars en domme wethouders zijn er nog veel mooie boerderijtjes aan het water. Of zou deze ook (deels) verhuurd worden ?



Op het Heegermeer trekt de wind een beetje aan en is het goed zeilen. Bij Heeg haal ik fok en grootzeil weg, en vaar verder op de kluiver. Dat gaat niet heel hard, maar hier op ruim water heb ik alle tijd om de zeilen netjes te strijken, verderop wordt het smaller en druk in het PM kanaal.

In de Jeltesloot, aan stuurboord, zowaar een weiland met koeien, vast een biologische boer.

Ook veel Nijlganzen, soms met wel 8-10 grote kuikens, te groot als lekker hapje voor snoek of zilvermeeuw. De boeren zijn niet blij met deze import ganzensoort.



Een zilverreiger staat aan de oever van het PM kanaal mooi te zijn




De wind trekt verder aan tot NW 4 en in een half uurtje ben ik bij de brug van Heerensyl. Het strijken van de zeilen gaat me nog niet altijd makkelijk af, de Schone Waardin heeft een gewone stagfok en (nog) geen lazyjacks en dat betekent stevig doorwerken.

Vlak bij Akkrum zijn een paar mooie Marrekrite aanlegplekken. Het stikt er van de meibloemen. Volgende maand daar maar eens afmeren, of zijn meibloemen weg in juni ?



In de jachthaven is het rustig, afmeren is inmiddels routine. Nog steeds geen WiFi in dit deel van de jachthaven. Volgende week wordt er een nieuwe router-repeater geplaatst aan de middensteiger.

Schoonschip maken, opruimen, soep klaarmaken, kluiverhoes, huik, opfrissen, het kost allemaal meer tijd als je dat alleen moet doen. Om kwart over zes naar de Poiesz supermarkt om van de gespaarde zegels een Wolf snoeimes op te halen, Ineke blij.

Met een NNO wind fiets ik in 40 min. naar Heerenveen, mooi op tijd voor de intercity van 19.32 h. naar Den Haag.
Het waren drie heerlijke dagen, niet spectaculair, geen grote afstanden, geen "menu bal gehakt" bij Cafe Max. Maar de rust en de stilte en het rustige zeilen zijn onbetaalbaar !
ZEN.........

In de snelle intercity naar Den Haag typ ik dit weblog, WiFi in de trein is redelijk stabiel.

Tot 6 juni bij de start van de North Beach Wadden of Friesland tocht ! 
We zijn met 5 tot 7 schepen, de blauwe hap bij de KMJC in Den Helder wacht op ons !






Geen opmerkingen:

Een reactie posten