zondag 7 april 2019

2019 Het zeilseizoen kan beginnen !

Zaterdag 6 april 2019 - Van Kooistra naar de jachthaven van Akkrum
  • Kooistra - Tusken de Marren: 2 zm - totaal 2 zm
  • Vertrek : 14.30 Aankomst jachthaven Akkrum 15.00 h.
  • Wind: ZW 2
  • Weer: Bewolkt, 12 gr. C.

Maandag 1 april is Ap al een dagje naar Akkrum geweest, met trein en fiets. De Schone Waardin stond er mooi bij in de nieuwe loods van Kooistra. Een kleine beschadiging aan de gelcoat is gerepareerd, in het berghout aan stuurboord is een nieuw stukje teak gezet en het onderwaterschip zit weer strak in de witte antifouling.

Op 3 april heeft Durk Kooistra de boot weer te water gelaten en de mast er op gezet en in een boxje gelegd. Inmiddels liggen daar ook de Parel en de Forlet in een boxje, de North Beaches worden hier vaste klanten.



Zaterdag om 10 uur zijn we met een auto vol zeilen en andere spullen van huis vertrokken en om 12 uur zaten we bij bakker Boonstra aan de koffie met een Friese lekkernij. Prima weer, bewolkt, af en toe een zonnetje, licht windje.
Ineke en ik zijn altijd een paar uurtjes bezig om alle lijnen weer netjes in te scheren, de gewassen kraanlijn door de mast te voeren, de giek te plaatsen, splitpennen door de wantspanners, grootzeil aanslaan en allerlei andere klusjes. We moeten elk jaar de eerste dagen aan boord weer (meer) wennen aan het bukken, kruipen, wiebelen, etc. !  
De (gewassen) smeerreep van het 2e rif wil ik opnieuw inscheren in de giek, maar ja hoor, sh.. het dunne treklijntje schiet los. Dat wordt gedoe met een trekveer. Voorlopig dus even zonder 2e rif varen, zo vaak gebruik je die toch niet. (laatste keer was in juni 2003, van Lowestoft naar Stellendam, toen een gemene, niet voorspelde, kanaalrat halverwege de Noordzee Bft 8 opleverde..)

Vanaf blz 10 van de "Toerzeilen 187" kun je dit avontuur van 16 jaar geleden mee beleven. (en kijk ook even op blz 36 hoe snel de windkracht en de golfhoogte toeneemt)
https://www.toerzeilers.nl/images/Toerzeilen/toerz187.pdf

Om half drie de sleutel in het contactslot, accu's zijn nog prima vol en yes, tsjoek, pruttel, broemm en het motortje loopt weer als een naaimachine. Leve de GTL diesel. Via de Polssloot, Diepesloot en Meinesloot varen we op de motor naar jachthaven Tusken de Marren. We vinden het heerlijk om weer op het Friese water te zijn.


We varen onze box in, meren netjes af en de zon komt heerlijk door de wolken. Ineke gaat de auto halen bij Kooistra en Ap checkt alle navigatielichten. Pech, het 3-kleuren toplicht doet het niet, dat moeten we nog even nalopen. Verder werkt alles zoals het hoort, nou ja er is ook niks bijgekomen of veranderd sinds vorig jaar. O ja, de matras aan stuurboord heeft een nieuwe vulling en zeilvriend / plywood expert Ed is bezig met de tafel kleiner te maken en een nieuw mahoniehouten huisje voor het contactslot te maken.

Het bevalt ons weer prima in de jachthaven, we willen wel een nachtje blijven, maar zijn de slaapzakken vergeten....Om half zes naar La Ruota voor de vertrouwde pizza, om half zeven stappen we in de auto en zijn twee uurtje later thuis. 
Ineke gaat volgende week een paar dagen naar Stephan in Berlijn en Ap gaat vanaf woensdag een paar dagen klussen en een stukje solozeilen naar een rustige Marekrite plek.

Het kan beginnen !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten