maandag 3 juli 2017

Dag 16 - Zomervakantie 2017 - Een dag uitwaaien op Borkum

Maandag 3 juli  - Met de bus naar de stad Borkum

  • Jachthaven - Borkum boulevard - 10 km.
  • Vertrek met de bus 13.05  h. Terug met de bus om 16.30 h.
  • Log  : geen
  • Wind: W 4 toenemend en krimpend ZW 5-6
  • Weer: Zonnig, licht bewolkt, aangenaam 20 gr. C.

Uiteraard uitslapen na zo'n inspannende tocht gisteren. De havenmeester had z'n toko al om 10.00 h. dicht, maar in het havenrestaurant hebben ze ook douchemunten. En wat voor douches , de beste douches van de Wadden!  Een enorme straal heet water en omkleden in een semi-openbare kleedkamer. 

Een korte ochtendwandeling om wat foto's van de haven te maken. Er staan twee enorme, oudere windmolens en die maken bij deze harde wind redelijk wat lawaai


Port Henry is een te mooie naam voor deze oude jachthaven al wordt er elk jaar wel weer iets opgeknapt. Er is stroom en water bij de passantenboxen en de gaten in de steigers zijn inmiddels met nieuwe planken opgeknapt



Achter de haven is een aardig wandelpad naar de kwelders achter de havendam. Er groeit zeekraal en lamsoor (de blaadjes van de zeeaster)

Om 13.00 h. met de bus naar de stad, de bus stopt bij de jachthaven. 
Fietsen huren was geen optie met die harde W wind.

Borkum is een tamelijk mondaine badplaats voor de wat oudere Duitse tourist. Die komen met ladingen vol met de veerboot uit Emden om hier van de 'reine luft' te genieten. Ook vanuit Eemshaven vertrekt een veerboot, je ziet dan ook veel nederlandse kinderen op natuurkamp of  natuurschoolreisje hier ( met namen op hun T-shirts als Sterre, Julien , Aimee en Sem,...) 

Op het strand nog echte rieten strandstoelen. Op de achtergrond kite surfers in de grote binnenzee van de 'haak' van de grote zandplaat. De zeehonden op de plaat trekken zich er niks van aan, kitesurfers eten geen vis.



Ook mooie kleine strandhuisjes te huur. Op de achtergrond een groot varend olieplatform of onderzoekschip. Van Fugro of Heerema ?


We zijn een heel eind de zandplaat opgelopen, lekker in de harde ZW wind. Op het strand was een (v)aardige leidster van Natuurscholen aan het proberen om een sleepnetje te laten trekken door haar schoolklas. Maar met zo'n sterke aanlandige wind en een te lichte plastic boomkor was dat  natuurlijk onbegonnen werk. Ze gaat nadenken over een stalen boomkorretje met een paar ijzeren kettinkjes
Maar het concept van zo'n dagje natuurschool is mooi en de I-pad kinderen hadden erg veel lol (en wij ook)


Om 16.00 h. weer een bus terug. Op de boot de route voor morgen naar Juist bekeken en met Ineke doorgenomen. In het 'klassieke' havenrestaurant erg lekkere scholletjes gegeten. Viel helemaal niet tegen., grote porties, schappelijke prijzen.
In Zeeland eet je geen schol, arme mensen eten schar of wijting, rijke mensen eten tong. Schol is voor de Randstad.

Borkum is een prima haven voor 1 of 2 dagen,

Tarieven:
Liggeld Euro 14,-
Stroom: gratis
Douche : Euro 2,- (muntjes bij havenmeester of restaurant)
Kurord tax : geen
Bus naar de stad: Euro 2,60 enkele reis

Vanavond op tijd naar bed, morgen om zes uur 'voor en achter' voor een tochtje van 15 zm naar Juist, over een kronkelig Wadfahrwasser.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten