maandag 17 juli 2017

Dag 27, 28, 29 - Zomervakantie 2017 - Vakantie op Borkum

Vrijdag t/m zondag 14-16 juli: Regen, zon en mooi fietsen op Borkum

Vrijdag begon de dag met veel wind en regen. Een actief front trok ove NO Nederland en N Duitsland en de ene na de andere bui plensde op ons bootje en er stond een flinke wind. Tja, wat doe je dan zo'n dag ? Om 9 uur verse broodjes halen bij de havenmeester, uitgebreid ontbijten, een boek lezen ('De Nollebosmoorden', van Peter de Boevere, een broer van een oud collega van Ineke) en de digitale Volkskrant lezen. Om 13.00 h. klaarde het op en kregen we een mooie regenboog te zien achter de windmolen.


Het was redelijk druk met passanten in de havens, vooral met nederlandse Noordkapers, platbodems en een mooie Cornish Crabber

Albert nam de bus naar de Lidl om boodschappen te doen. De bus stopt aan de jachthaven en binnen 10 min. ben je voor  Euro 1,60 bij de supermarkt. Verder nog wat gewandeld, gelezen en eindelijk een tweeloper gemaakt voor de fokkeschoot. Ik had nog een oud 2-schijfsblok liggen van de grootschoot en dat lijkt prima te werken. Nu kunnen we de schoot aantrekken zonder steeds de lier te moeten gebruiken.


Zaterdag om 10 uur  twee fietsen gehuurd bij het havenrestaurant. Als je er vroeg bij bent kun je nog een mooie Batavus uitkiezen, kom je later dan moet je een lelijke gele fiets uit de schuur halen.
Voor 7 Euro per dag fietsen we het eiland rond !


Rond 1 uur begon de uittocht van Noordkapers naar Juist en Norderney en voer ook de Noorderkroon uit. Die mooie Cornish Crabber voer  naar Greetsiel. Zonder zeereling, maar dat schijnt zo te horen.


Borkum bestaat oorspronkelijk uit twee eilanden, het Westeiland en 'Die Reede", een klein eiland waar nu de jachthaven en veerhaven is.
In 1888 reed de eerste stoomtrein tussen de twee eilanden over een houten brug door de kwelder. Welgestelde kurord gasten kwamen toen al per boot uit Emden en Greetziel om op te knappen van de heilzame zeelucht . Pas ten tijde van WO1 is van de brug een dam gemaakt en in 1977 is de waddendijk op Delta hoogte gebracht. De spoorbaan en de autoweg lopen door een coupure in de dijk die met sluisdeuren en vloedplanken kan worden afgesloten. Een mooie constructie.
Badgasten komen elk uur aan vanuit de veerhaven, het lijkt Texel wel.



's Middags heerlijk gefietst en gewandeld over de waddendijk en door de kwelders naar de Oostpunt van het eiland,  Borkum heeft ten onrechte de naam alleen maar een tussenstop te zijn naar de meer oostelijke eilanden en naar Helgoland, maar wij zijn hier graag een paar dagen.

Zondag stonden we om 11 uur op het havenhoofd om de Windroos met Geert en Margreet binnen te wuiven en toeteren. Maar ze waren een uurtje te vroeg en konden de haven nog niet in. Even afmeren in de Burkana haven en een uurtje later voeren ze de jachthaven binnen na een snelle tocht met NW 4-5 uit Termunterzijl.



Wij pakten onze fietsen, het was bewolkt, af en toe een spatje motregen. Zoals op alle Duitse waddeneilanden is er ook op Borkum een vliegveld. Beetje grote landingsbaan voor de kleine Cessna's en Piper Cub's, had vast ooit een andere bestemming.....Het restaurant tegenover de control tower serveert prima koffie en kwarktaart met een mooi uitzicht op de rondvluchtvliegtuigjes.


Dikke hommels vlogen af en aan naar de bloemen van de lavendel voor het raam. Moeilijk om ze op de foto te krijgen met onze 12 jaar oude camera (nog met zoeker !)


Na de versnapering nog door de duinen gefietst en met een boog terug naar het stadje Borkum. Het was er weer druk met toeristen en kitesurfers. Bij het badstrand onze broodjes kaas opgegeten, althans Ineke, want Ap's broodje werd door een meeuw uit z'n hand gegrist. Die zilvermeeuw kwam geluidloos van achteren aanvallen, lafaard !



Op de terugweg bij de Lidl boodschappen gedaan. Morgen gaan we richting Schiermonnikoog om daat onder de Oostpunt voor anker te gaan.
's Avonds uitstekend gegeten in het havenrestaurant met Geert en Margreet en daarna nog een prima en gezellige borrel op de Windroos.
Drie mooie dagen op Borkum !

1 opmerking: