donderdag 2 mei 2019

2019 Mei vakantie Dag 4 - Langweer naar Holle Greft

Donderdag 2 mei - Kort tochtje naar de Holle Greft

  • Langweer - Holle Greft 6 zm - totaal 47 zm
  • Vertrek : 14.00 h.  Aankomst Holle Greft: 16.15 h.
  • Wind: WNW 4
  • Weer:  koud, bewolkt, later in de middag paar opklaringen, 12 gr. C.
Langweer heeft een fijne passantenhaven, dicht bij het dorp en uitstekende douches. De voorspelde regen zet rond 10 h. stevig door, maar we vermaken ons prima met ontbijt, boek en krant. Rond twaalf uur klaart het een beetje op en loopt Ineke naar het dorp om vers brood.
Plan is om naar een afmeerplek aan de  Langstaartpoel aan de zuidkant van het Sneekermeer te zeilen. Sybren en Ulrique lagen hier twee weken geleden en hebben daar veel grutto's en wulpen gezien. Mooie vogels die door de verregaande economisering van de Friese weidegronden sterk in aantal afnemen.

Om 14.00 h. varen we rustig weg en over de Langweerder Wielen onder de A7 door. Doorvaarthoogte 12 m. dus met onze masthoogte van 10,60 m. geen probleem. Na de A7 ligt nog een oude basculebrug, die draait na een kwartiertje.
Op de Noarder Alde Wei staat een flinke NW wind, maar het Yanmar motortje loopt als een naaimachine.

Bij de Langstaartpoel aangekomen was de keuze snel gemaakt: er staat een koude WNW 4 en de Marrekrite steigers liggen aan Lager Wal. Brrrrr.

We varen 15 min. verder naar de Holle Greft en in het slootje achter de hoge bomen liggen we lekker uit de wind.


Af en toe komt het zonnetje even door, het is zowaar aangenaam. Mooie gelegenheid om de BB kant van het schip goed schoon te maken.




Ineke duikt nog even de voorpiek in met het boek van zeilvriend Hans Verster. Het is hier heerlijk rustig en al zien we dan geen grutto's, we horen de koekoek en veel andere vogeltjes en Ineke ziet rietzangers in het jonge riet.
  
's Avonds lekkere Spaghetti a la Puttanesca gemaakt (snelle makkelijke hap met o.a. ansjovis, kappertjes en olijven) en na het eten nog een kleine wandeling op het mini eilandje. Het is bewolkt, de wind is wat gaan leggen. Vannacht wordt het koud, arctische lucht stroomt Nederland binnen om te beginnen in Friesland. Bij Texel en op het IJsselmeer staat een koude N wind Bft 5, blij dat we daar nu niet zitten !



Morgen doen we rustig aan en maken (misschien) de SB kant schoon. Rond een uur of twaalf terug naar Akkrum, we wachten de volgende koudegolf, die vrijdagmiddag en zaterdag langs komt, niet af.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten