zaterdag 25 april 2020

2020 -15-19 april - Inslingeren in het Corona tijdperk

Het is zaterdagmorgen 25 april, na een pittig dagje solo zeilen over een koud en winderig Heegermeer en Fluessen,  lig ik in een van de mooie, vrij nieuwe, Marrekrite haventjes aan de westkant van het Gaastmeer. De zon breekt langzaam door, de wind is gaan liggen en vanmiddag wacht me de klus om het gangboord aan stuurboord schoon te maken.

Maar eerst het blog 2020 openen met de voorjaarstocht die Ineke en ik vorige week maakten.

Woensdag 15 april.
We rijden om een uur of 12 weg uit Leidschendam, de trouwe Corolla volgepakt met zeilen, kleding, kussens, etc. Na een koffiestop bij Haje in Lelystad zijn we rond 16.00 h. in Akkrum.
Bij bakker  Boonstra en slager Spjkerman kopen we proviand  (steun uw lokale middenstand) Lekker brood, sukerbole,  krentenbollen, en kant-en-klaar maaltijden voor twee dagen bij de slager.
De Schone Waardin ligt er keurig bij, ze is deze winter in de box blijven liggen onder een vrij groot dekzeil.


 Het dek is nog redelijk schoon, het berghout aan stuurboord (daar komt weinig zon...) is flink groen uitgeslagen en de Yanmar start direct en loopt mooi soepel. 
Met Andy en putsen water zijn we een uurtje druk in de weer totdat het dek er weer Spic&Span uitziet.
Binnen in de kajuit is alles mooi droog gebleven dankzij de Coframa luchtdroger.


Er staat een vrij koude N wind. In de kuip wordt het gemeen koud, maar het witte wijntje smaakt prima.



We duiken 's avonds de kajuit in en eten de macaroni schotel van de slager op. Smaakt prima.
Het wordt een koude nacht, 2 gr. C. en we liggen allebei onder twee slaapzakken met een warme kruik.

Donderdag 16 april
Lekker uitslapen, verse koffie en genieten van de rust in de haven. De watersportwinkel is gesloten vanwege de Corona crisis, dus bij de Hubo een Campng Gaz fles geruild. Nog wat schoonmaken en  spullen inruimen en om 13.00 h. zijn we los !  De Zandslootbrug bij Terherne heeft normale bedieningstijden, want het is de doorgaande route naar Heerenveen en Akkrum vanaf het PM kanaal. Maar veel gemeentelijke en provinciale  bruggen (o.a. Akkrum en Heerenzijl) hanteren nog het winterschema en draaien nog niet.

Op het Sneekermeer kan het grootzeil omhoog en met een rustig vaartje zeilen we naar de Holle Greft voor een rendez vous met twee andere North Beach 24's.


Het is altijd weer spannend of alle zeilen goed aangeslagen zijn, het ziet er goed uit, ik kan alleen de onderlijkstrekker niet genoeg doorhalen en daardoor rimpels in het zeil. Komt vanmiddag wel goed, beetje siliconenspray doet wonderen.

Aan de Holle Greft worden we enthousiast begroet door Sybren & Ulrique en Jur & Margaretha. We houden keurig 1,5 afstand, het voelt wel erg vreemd om zo onze zeilvrienden te begroeten.


We maken nu een flinke cirkel met stoeltjes en krukjes en wisselen nieuwtjes, witte wijn en nootjes uit. Goed om elkaar weer te zien. Ook van andere NB's horen we dat ze vaarklaar zijn.

Jur heeft van een stukje Iroko een nieuw afsluitblokje voor de zwaardstangkast gemaakt. Klasse !



De Forlet vertrekt aan het eind van de middag,


Het wordt snel koud, dus iedereen gaat op de eigen boot avondeten maken en we maken ons klaar voor weer een koude nacht.

Vrijdag 17 april
Om half negen komen Jur en Margaretha nog even goedendag zeggen, zij vertrekken om kwart voor negen om de eerste opening van de brug van Uitwellingerga te nemen op hun weg terug naar Warns.


Ineke en ik duiken nog even terug in de slaapzak en besluiten nog een dagje te blijven liggen om de gangboorden, handgrepen en helmhout te poetsen.  De Waeco koelbox snort lekker door, de accu blijft vol dankzij ons nieuwe zonnepaneel, wat een uitkomst.

Zaterdag 18 april
Na weer een koude nacht ( arctische wind....) en een stevig ontbijt gooien we om elf uur los, op weg naar Woudsend.
Er staat een NNW wind, dus de hele tocht is mooi bezeild, ook de Jelte sloot.


Twee uur later zijn we in Woudsend, bij jachthaven De Rakken. Om de hoek is een Spar supermarkt en Woudsend is een gezellig dorp (maar nu vrij uitgestorven)


Een rondje door het dorp brengt ons langs de lokale snackbar, die is open, en we hebben allebei zin in een frietje.


De huurbootjes bij de houtzaagmolen liggen er verlaten bij en alle restaurants zijn uiteraard gesloten. 



Bij het onder zeilers bekende restaurant Het Pronkje  kun je afhaalmaaltijden bestellen, maar het prijsniveau ligt nogal hoog. We doen dus boodschappen bij de Spar en maken 's avonds de beroemde Hollandse Rijsttafel klaar.

Zondag 19 april
Het is zonnig, een strakblauwe lucht en er staat een ijskoude NO wind 4-5 met uitschieters tot 6. Dat betekent dat de tocht naar Akkrum niet bezeild is. We kleden ons warm aan en varen op de motor langs Heeg en door de Jeltesloot. Evengoed genieten we het mooie Friese landschap en hier en daar zijn zelfs de koeien in de wei.



Op het Sneekermeer trekt de wind aan en krimpt naar N 6. Dat is niet echt aangenaam, buiswater over het dek en Ineke vlucht even naar binnen. De twee bruggen draaien vlotjes en een uurtje laten meren we verkleumd af in onze box in Akkrum.

Het waren vier heerlijke zeildagen, de Schone Waardin & bemanning is weer ingezeild en klaar voor volgende tochten. Waar naar toe weten we nog niet, de Nederlandse en Duitse Waddenhavens zijn dicht voor passanten en langs het IJsselmeer gelden ook nogal wat restricties. 
We zien wel hoe ver we komen, Friesland is ook erg mooi en een stuk rustiger zonder onze Duitse ("zes mannen op een motorboot") toeristen.....

Tot de volgende keer, ik ga volgende week een dag of 5 single-handed zeilen, wordt weer koud !


















Geen opmerkingen:

Een reactie posten