zondag 21 mei 2017

Dag 4- Voorjaarsvakantie 2017 - Weerribben naar Giethoorn

Donderdag 11 mei

  • Weerribben - Gierhoorn
  • Vertrek Weerribben 14.00 h. Aankomst Giethoorn 16.30 h. 
  • Log 8 zm. Totaal 30 zm
  • Wind: NW 2, afnemend naar N 1 
  • Weer: Bewolkt, af en toe motregen, 12 gr. C.

De Weerribben en de Wieden zijn grote turfgebieden geweest. De turf werd in de 19e eeuw vanuit Zwartsluis naar het westen vervoerd. Nu zijn het belangrijke gebieden voor de productie van riet voor rieten daken.
We maakten met een half open rondvaartboot een mooie tocht door het gebied. De schipper is 's winters rietsnijder en weet mooie anekdotes te vertellen.

De bundels riet liggen opgetast
De schipper klaagde dat de rietsnijders tegenwoordig de jonge bomen niet meer weg mogen branden, zodat het gebied steeds grotere stukken ongewenst bos krijgt. Tot 15 jaar geleden groeide er geen boom in het gebied. Alleen 's winters mogen ze kappen en dan het liefst in een strenge winter zodat de gekapte bomen over het ijs kunnen worden afgevoerd.
De tocht duurt ongeveer 5 kwartier, koffie en thee aan boord, mooi uitzicht en een boeiende verteller met een aparte humor.

Het is nog leuker om een dag een kano te huren, en er lopen ook mooie fietsroutes door het gebied.

Natuurlijk heeft de Weerribben ook een Staatsbosbeheer Bezoekerscentrum, compleet met een gerestaureerd rietsnijdershuisje. Mooi aangelegd en er draaien een paar leuke films uit de oude doos.


's Middags vertrokken we naar Giethoorn over het kanaal Steenwijk-Ossenzijl. Weer vlot draaiende bruggen, redelijk weer en een afwisselend landschap.
Om half vijf meerden we af in de vrij nieuwe en grote passantenhaven. Het was er gezellig druk met een heel flottielje van de Koninklijke Nederlandse Motorboot Club.
Een stuk of 15 grote Valk vletten die de volgende morgen met veel boegschroefgeweld vertrokken voor een rendez-vous in Meppel met nog eens 25 boten voor hun jaarlijkse tocht naar Elburg.

Het weer was aardig opgeknapt, de zon ging mooi onder en het maandmenu in restaurant "de Rietstolp" was uitmuntend !





Geen opmerkingen:

Een reactie posten