donderdag 13 mei 2021

2021 - Dag 1 - Meivakantie in Friesland 12-18 mei - Rustig tochtje naar de Gudzekop

 Woensdag 12 mei - Akkrum naar Gudzekop (Sneekermeer)

  • Akkrum - Gudzekop - 6 zm
  • Vertrek 12.00 h. Aankomst 15.00 h.
  • Wind : ZW 1-2
  • Weer: Half bewolkt, zonnetje, 14 gr. C.
Ap doet nog wat boodschappen in het dorp, o.a. een kant-en-klare maaltijd bij slager Spijkerman en natuurlijk wat lekkers voor vanmiddag bij de koffie.

Om 12.00 h. varen we rustig de Meinesleat is, richting de brug van Heerenzijl.
Ineke kijkt nog wat zorgelijk, ze vindt het altijd weer spannend als voor de eerste keer de zeilen omhoog gaan. Zit alles wel goed vast, zit er geen val om de verstaging gedraaid ? Van die dingen dus.


Het is is schitterend weer, mooie wolken, een fris briesje, genieten !
De zuidelijke sector van de Meinesleat wordt gebaggerd, er moet diepte bijkomen voor grotere schepen naar Heerenveen.


Op het Sneekermeer staat een ZW windje, we hijsen grootzeil en fok, en met een rustig vaartje kruisen we naar het zuiden. Scherp kruisen is niet het sterkste punt van een North Beach, zeker niet met onze 20 jaar oude zeilen, maar we hebben de tijd en genieten van de rust en het weidse uitzicht.

Aan de Gudzekop zijn een paar mooie Marrekrite aanlegplekken. Het is een mooi vogelgebied, met relatief veel grutto's en een vaste kolonie brandganzen.

Aanmeren gaat vlotjes aan een lege steiger. Het is opvallend rustig met plezierjachten, dat zal morgen, Hemelvaartsdag, wel anders zijn !


Het is hier heerlijk rustig en als er weinig wind staat dan lig je hier, met dat mooie uitzicht en al die vogels, leuker dan in de Holle Greft.

Ineke gaat op zoek naar een koppeltje brandganzen met kuikens, maar heel dichtbij kan ze niet komen.


We genieten van het zonnetje, de vogels en de voorbijvarende Valken met gezinnen en leerlingen van de zeilschool.

Om vijf uur is het tijd voor een wijntje. Onze overbuurman Peter is een weekje naar Frankrijk geweest en heeft bij een chateau een jaarvoorraadje aangekocht. We krijgen een flesje om de eerste tocht van dit jaar in te wijden. 


Mooie volle wijn, beetje nootachtig met een hint van kruidnagel. 

Uitstekend begin van de vakantie, we eten vanavond een lekker stamppotje van de slager, kijken nog naar een aflevering van onze favoriete TV serie "Oogappels" en gaan voldaan te kooi.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten