zondag 16 mei 2021

2021 - Dag 5 - Meivakantie in Friesland 12-18 mei - Tussen de buien door zeilen naar Grou

  Zondag 16 mei Van Langweer naar Grou

  • Alde Wei - Grou 9 zm - totaal 45 zm
  • Vertrek 11.15 h. Aankomst 14.00 h.
  • Wind : ZW 2-3, in vlagen tot Bft 4-5
  • Weer: Eerst bewolkt, later buien en daarna zonnig en fris, 12 gr. C
Het regent als we wakker worden en het regent om half elf nog steeds. De buienradar zit er vaak flink naast, ook wel logisch want die buien ontwikkelen zich natuurlijk niet volgens de lineaire verwachting van buienradar.
We lezen de krant, Ap werkt aan z'n blog en we kijken elk kwartier verlangend naar het zuiden. En jawel, om elf uur klaart het op, de zon komt door. 
We maken "voor en achter" en om elf uur staan grootzeil en fok en zeilen we met een lekker vaartje richting Sneekermeer. 

Heerlijk zeilen met mooie wolkenluchten, op het Sneekermeer staat een vlagerige wind, het is koud, maar we zijn warm aangekleed. 

Op het PM kanaal trekken dreigende wolkenluchten voorbij, en vlak voor de spoorbrug valt de regen met bakken uit de hemel.


Nog een half uurtje tot Grou. Ineke duikt snel de kajuit in en Ap trotseert de koude regen. En daar kijkt hij niet vrolijk bij !


In Grou vinden we snel een mooie plek in de jachthaven. Schitterend nieuw, ruim sanitair. Na een korte siesta gaan we het dorp in voor een hartige hap. Het wordt het terras van snackbar "de Roef" met schappelijke prijzen. De Horeca in Grou is flink duurder geworden en ver-yupt, bij het Theehuis durven ze € 18,50 te vragen voor een "Theehuisburger op een boerenbroodje". Frietje er bij: € 2,50. 

We wandelen terug naar de jachthaven, boodschappen bij de Poiesz en genieten van oude huisjes aan de Gedempte Haven.


Terug aan boord zijn we nog een half uurtje bezig met natte zeilkleding drogen, de afwas, opruimen, etc. Ineke maakt nog een wandeling naar de jeugdherberg waar ze met vriendin Rita in een Valk heeft leren zeilen, 15 jaar geleden of zo. De jeugdherberg is niet meer van StayOkay, maar heet nog steeds "Krek oer t Hout".

Het weer is helemaal opgeknapt en we zitten nog een uurtje in het zonnetje in de kuip, heerlijk hoor.

Ten oosten van Grou vallen weer buien, met het zonnetje in de rug geeft dat een mooie regenboog op het Pikmeer.


Wat we morgen gaan doen hangt van de weerberichten en de buienradar af. Bij veel regen en kou zeilen we door de Kromme Knilles terug naar Akkrum. Bij een betere verwachting willen we naar de Oude Venen/Princenhof.

Maar ook vandaag geldt: de thuisblijvers hebben ongelijk !



Geen opmerkingen:

Een reactie posten