zondag 16 mei 2021

2021 - Dag 4 - Meivakantie in Friesland 12-18 mei - Rondje "om de zuid" naar Langweer

 Zaterdag 15 mei - Via Sloten en Tjeukemeer naar Langweer

  • Woudsend - Alde Wei 14 zm - totaal 27 zm
  • Vertrek 10.15 h. Aankomst 17.00 h.
  • Wind : ZW 2-3, later windstil
  • Weer: Eerst bewolkt, later zonnig en warm, 12-18 gr. C
Als we wakker worden trekt er nog een regengebied over, rond tien uur wordt het droog en beginnen we fris en fruitig aan een mooie zeildag. We hebben om 11.30 h. afgesproken met zeilvriend Joost in Sloten. Hij is vier dagen solo zeilen met de Jan van Gent, een Noordkaper 31.

De brug van Woudsend draait vlotjes.


Het is een mooi vaargebied, over de elfstedenroute door het Slotermeer, naar Sloten. Joost staat ons al op te wachten, het is zoals altijd een vrolijk weerzien.


We gaan nog even het stadje in, Sloten kreeg in 1426 stadsrechten en is met 720 inwoners de kleinste Friese stad.


Er valt om half twaalf nog niet veel te beleven, de terrassen maken zich klaar om open te gaan. We kopen een Volkskrant en gaan op de Jan van Gent koffie drinken, natuurlijk met sukerbole.

Joost gaat richting Woudsend en de Fluessen, wij gaan zuidwaarts een rondje maken. Tip van Sybren en Ulrique !


De brug van Sloten blijkt een verdienmodel, € 3,- bruggengeld. 
Het is een schitterende tocht langs vaarten, meren en plassen. Grootzeil en fok doen goede dienst, we varen met 3-4 kts door een mooi landschap en af en toe zien we koeien in de wei, een uitstervende traditie lijkt het.


Bijzonder aan deze tocht is dat we zowel de A6 als de A7 kruisen. De A6 gaan we onderdoor ( vaste brug,12 m. hoog) bij Follega.


 Het weer is helemaal opgeklaard en het wordt aangenaam warm in de kuip. De zeiljacks kunnen uit en we zeilen lekker halve wind over het Tjeukemeer. 
De volgende brug is de Scharsterbrug, weer de A6. Ik denk dat dit de enige brug is in Nederland waar het verkeer op een 4-baans snelweg moet wachten op een paar zeilbootjes. De brug draait alleen om 0.10 h. en 0.40 h. na het uur, dus de motor moet even bij.


De wind is weggevallen en het laatste stuk richting Langweer moet op de motor. We varen op met een stuk of vijf Valken met studenten in blauwe T-shirts, ik denk dat deze studenten Joost gisteren hebben wakker gehouden op de Grote Brekken .......

Bij de Langweerder Wielen gaan we SB uit, richting de brug van de A7, ook hier kunnen we onderdoor. Direct na de brug ligt een mooie plas van de Marrekrite. 's Zomers ligt het hier stampvol, maar nu is het heerlijk rustig en om 17.00 h. maken we vast.


Volgens de Friese buurman is het hier helemaal opgeknapt, nieuwe beschoeiing, bruggetje aangelegd,  gras ingezaaid. Buurman vertelde dat de Marrekrite iets te veel geld in kas heeft, zo'n € 3,5 ton moet dit jaar nog worden uitgegeven. Aan de verkoop van Marrekrite vlaggetjes wordt jaarlijks € 1,5 ton verdiend. 
Maar het geld wordt goed besteed en we genieten steeds weer van bijzondere afmeerplekken.

We maken "Gallo Pinto" klaar, een stevig Nicaraguaans ontbijtgerecht met rijst, bruine bonen, pepers, uien, knoflook en gebakken eieren (of witte kaas). Heerlijk, ook als ontbijt (voor Albert dan)!



Om 20.00 h. begint het te regenen, maar we zitten droog. Morgen na de ochtendbuien naar Grou en daarna nog naar de Alde Feanen.
Een fijne dag met onverwacht mooi, warm weer.







  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten