donderdag 13 mei 2021

2021 Start van het nieuwe vaarseizoen - Dag 1, 2 en 3 - Zeilklaar maken

 Zondag 9 mei

Op deze warme dag, met temperaturen tot 27 gr. C. rijden we rond 11.00 h. met de volgeladen auto naar Akkrum.  In het noorden vallen nog hevige onweersbuien, maar die trekken naar het noorden weg. 


De Schone Waardin ligt bij Kooistra, na een verfbeurt van het onderwaterschip en een poetsbeurt van de romp. Aan stuurboord zaten een paar flinke krassen,  tja, vorig jaar solo tegen een tonnetje gevaren op het Heegermeer (het tonnetje lag verkeerd...)., maar die krassen heeft Durk er mooi uitgepoetst. Bij Kooistra parkeren we de auto naast de boot, dus makkelijk inruimen.

Het tochtje van Kooistra naar de jachthaven, helemaal om Akkrum heen, gaat vlot, de motor start direct, accu's mooi vol door het zonnepaneel.

In de jachthaven alle spullen weggewerkt en rond half vijf naar het terras van eetcafé  "Kromme Knilles" voor een Moederdag etentje. Uitmuntende aspergeschotel voor een schappelijke prijs.

's Avonds zijn we allebei moe van een dag reizen en klussen en gaan heerlijk slapen in een bijna uitgestorven jachthaven

Maandag 10 mei en dinsdag 11 mei

Het weer is helemaal omgeslagen, de warme lucht is verdreven. Na een paar buitjes in de ochtend klaart het mooi op. De boot heeft binnen gestaan, dus de mast was er af. Altijd een leuke puzzel om alle vallen en schoten weer goed aan te slaan en door alle geleide ogen en blokjes te trekken. Bijna al het touwwerk heeft thuis een wasbeurt gehad in de Miele, dat ziet er weer fris uit.

Als ook de giek er weer opstaat en alle zeilen zijn aangeslagen ziet de Schone Waardin er weer uit als een echte zeilboot. 

Het vastzetten van de spanners, vroeger een rotklusje met splitpennen en isolatietape, is nu zo gebeurd dankzij zg. "smartpins" . Mooie uitvinding

Om de kluiverval beter op spanning te kunnen zetten heeft een aantal North Beaches een vertraging aangebracht. Een mastoog hoog in de mast vastgeklonken en een blok aan de bovenkant van de kluiver. Nu dus een 2:1 vertraging. De kluiverval is nu 11 m. langer en van een mooie kwaliteit met Dyneema kern.

's Avonds maken we een klassieke (1-pans) Hollandse Rijsttafel. Het blijft deze dagen wisselvallig weer met een vrij koude wind en af en toe een bui.

Ap moet nog een poosje knutselen aan het waterdicht maken van de dekdoorvoer van de stroomkabels van toplicht en stoomlicht. Waar vind je rubber ringen op maat ? Van een drijvende sleutelhanger ringetjes knippen bleek de oplossing.

We willen vanmiddag naar een rustig Marrekrite plekje, maar als Ineke na een dorpswandeling terugkomt, en we het (regen) weerbericht bekijken, besluiten we om nog een nachtje in Akkrum te blijven. Er valt nog het een en ander te poetsen, de besteklade en de aanrecht kist kunnen wel een schoonmaakbeurt gebruiken en de drinkwatertank moet een paar keer worden doorgespoeld met 
Dr. Keddo Mikrosept.

Het weerbericht voor morgen, 12 mei, ziet er goed uit, we hebben zin in een weekje zeilen !




Geen opmerkingen:

Een reactie posten