dinsdag 18 mei 2021

2021 - Dag 6- Meivakantie in Friesland 12-17 mei - Buienradar dilemma in Grou

  Maandag 17 mei - Van Grou naar Akkrum

  • Grou - Akkrum 6 zm - totaal 51 zm
  • Vertrek 11.30 h. Aankomst 13.15 h.
  • Wind : Z 1-2, in vlagen tot Bft 4-5
  • Weer: Buien, later bewolkt, 13 gr. C

Er trekken grote, donkere wolkenpartijen over Grou, maar er valt weinig regen uit. De verwachting voor morgen is niet best, koud en regelmatig buien. 

Op de (uitstekende) meteo cursus van NIMOS (Zilt Meteo) die ik anderhalf geleden, samen met Joost Overmars, volgde bleef Henk Huizinga hameren op de onbetrouwbaarheid van de 3- uurs verwachting van Buienradar. Vooral in onstabiele lucht kan het buienpatroon in 1 of 2 uur flink veranderen, buien kunnen  verpieteren of er kunnen zich snel nieuwe buien vormen. En dat is op die 3-uurs verwachting niet te zien.

Maar goed, we wikken en wegen en besluiten toch om rond het middaguur naar de thuishaven in Akkrum te zeilen. 

Het is een mooie, korte tocht over het Pikmeer en door het schilderachtige riviertje van Pikmeer naar Akkrum, met mooie namen als Tseardsrak, Burstumer Rak en Nester Sylroede.





We varen over het aquaduct over de A32 en even verderop ligt de Frisian Queen te wachten op betere, post-corona, tijden


De spoorbrug is dicht, Ineke belt de brugwachter: "er komen zo nog twee treinen aan, dan ga ik draaien". 
En Ineke, trotse dochter van een NS-machinist,  natuurlijk met de camera op het voordek.


Na het passeren van de Sprinter draait de brug en varen we door Akkrum naar de jachthaven. Het klaart een beetje op, af en toe vallen er wat spetters. We hebben alle tijd om schoon schip te maken, de zeilen te hijsen om te drogen, en de auto in te laden met overbodige spullen.....

Rond vier uur rijden we langs eetcafé "Kromme Knilles" om nog een hapje te eten. Voortreffelijke tent !
Het is rustig op de weg en om 19.00 h. zijn we thuis.

We kijken terug op een heerlijke week. Friesland is schitterend, mooi rustig in het voorseizoen, we hebben weer mooie Marrekrite plekken ontdekt en de jachthavens van Woudsend en Grou zijn gastvrij en hebben alle voorzieningen.

Over twee weken staat de volgende tocht op het programma: met 8 of 9 North Beaches 24 via Stavoren, Harlingen, Terschelling, Ameland en Lauwersoog naar het getijdehaventje van Noordpolderzijl. We kijken er naar uit !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten