dinsdag 1 juni 2021

2021 - Dag 1 - Zomervakantie - Met de NBOA naar Noordpolderzijl

 Maandag 31 mei - Akkrum naar Woudsend

  • Akkrum - Woudsend 14 zm - totaal 14 zm
  • Vertrek 12.00 h. Aankomst 16.30 h.
  • Wind : NO 1-2 Bft.
  • Weer: Zonnig, 20 - 24 gr. C
De jaarlijkse tocht met de North Beach Owners Association (NBOA) gaat dit jaar naar het uitdagende Noordpolderzijl. Het meest noordelijke (vaste wal) haventje van  Nederland. Je vaart bij hoog water door de kwelders. Het is alleen te bereiken bij HW, liefst bij springvloed. Leuke bijkomstigheid is dat er op 10 juni een gedeeltelijke zonsverduistering is. Een zonsverduistering is per definitie bij nieuwe maan, dus rondom springvloed.

Het plan is om met 6 North Beaches vanuit Stavoren, via Harlingen, Terschelling, Ameland, Lauwersoog naar Noordpolderzijl te zeilen. De Tadorna heeft dat al een paar keer gedaan, de Schone Waardin vorig jaar. Sommige NB's zijn vastgelopen, omgedraaid, en hebben het (net)niet gehaald. Bij Lauwersoog komen er nog 1 of 2 NB's bij.

We rijden zondag naar Akkrum, weer met een auto vol spullen natuurlijk. Ineke kan geen afstand doen van haar boeketten die ze met haar verjaardag kreeg. Dat hóórt natuurlijk niet op een zeilboot (brengt ongeluk....) maar de schipper strijkt over z'n hart. Dat had ie beter niet kunnen doen !


Aan boord blijkt de koelbox het niet te doen. Vast de zekering, maar bij zo'n moderne koelbox (Dometic CDF 18) kan ik niet te vinden waar de zekering zit. Geen probleem, we hebben nog garantie, dus direct een nieuwe besteld, af te leveren bij het havenkantoor van Stavoren. 

En dan, paniek, Ap kan z'n bril niet inden. Thuis al de zonnebril opgezet en de bril kennelijk op tafel laten liggen. Er zit niks anders op dan morgen een ritje te maken naar Leidschendam. Ineke kan dan halverwege, in Almere, nog even langs bij de kleindochter. 
Wel balen natuurlijk, die r.. bloemen ook.

Maar een uurtje later, als ik voor de derde keer m'n rugzak nakijk, blijkt ie in een zijvakje te zitten. Opluchting, maandag lekker naar Woudsend zeilen.

Maandag begint met een dikke mist, zicht minder dan 200 m. Rond elf uur klaart het op en komt de zon door. Er staat weinig wind, ZO 1-2.
Op het Sneekermeer is het heerlijk zeilen, voor de wind, met 3 kts over een verlaten meer. 



Alleen twee politie Ribs komen met race snelheid voorbij, we komen ze later (weer met grote snelheid) weer tegen bij Uitwellingerga. Agenten in opleiding denken we, want veel drugstransporten zijn er niet op de Friese meren.

En ook in Friesland is de woningnood hoog, het is wel lekker wonen op zo'n drijvende woning met BB motor


De hele tocht is mooi bezeild, in de Holle Greft bloeit het lijnzaad, futen en eenden in het water, berenklauw weggesnoeid, prima tochtje.


Halvege de Jeltesloot valt de wind helemaal weg, het laatste half uur de motor aan en via de Nauwe Wimerts ( 11-stedentocht) zijn we rond half vijf in Woudsend. Jur en Margaretha hebben al een box gereserveerd, we drinken een koud biertje en moeten natuurlijk bijpraten na de lange corona winter.

Op de Schone Waardin moet een nieuwe klem voor de Fokkeschoot worden gemonteerd. Een lastige klus want de boutjes zitten boven het dubbele onderdeks. Maar Jur heeft een speciaal "plafondzaagje" en binnen 10 min. heeft hij een mooi gat gezaagd.


Morgen verder knutselen als we aan een Marrekrite eilandje liggen.
We gaan een hapje eten in het dorp, nemen nog een Pinot Grigio aan boord en gaan zeer tevreden te kooi.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten