zondag 20 juni 2021

Juni 2021 - Dag 18 - Zomervakantie Wadden: > Ameland

  Donderdag 17 juni - wind tegen stroom naar Ameland

  • Schiermonnikoog - Ameland 20 zm - totaal 168 zm
  • Vertrek 13.00 h. A. Ameland 17.45 h.
  • Wind : Eerst Zuid 2-3, al snel ruimend naar WZW 3-4
  • Weer: Half bewolkt, later bewolkt
De weerberichten blijven veranderen. Maar het lijkt er op dat we vandaag geen buien krijgen en de wind zit tot een uur of drie in de goede, zuidelijke hoek.
We gaan naar Ameland !

Ap haalt nog wat broodjes bij de Spar en de ingrediënten voor een Spaanse tortilla.
Om 13.00 h. worden we enthousiast uitgezwaaid door de bemanning van Madame Rosa en Tadorna. Zij blijven nog een paar dagen op Schier, en gelijk hebben ze. 
Wij gaan nu richting thuishaven, want eind van de maand willen we in Leidschendam zijn voor de komst van ons tweede kleinkind :-)

Er staat een mooie zuidenwind, de Reegeul uit nog op de motor, Schier verdwijnt achter ons en Ineke heeft er zin in.


Na de Reegeul gaan grootzeil, fok en kluiver omhoog, we zeilen mooi naar de scheidingston van de Paessensrede. 
Het geluk is van korte duur, de wind ruimt binnen 5 min.van Zuid naar WNW, een koufront komt over. Opkruisen gaat niet in de smalle geultjes, dus de motor aan, zeilpakken, reddingsvesten, mutsen, zelhandschenen, de hele santenkraam !

We gaan redelijk vlotjes door de Paessenrede, Wierumerwad en Zuiderspruit. Met meestal wind tegen stroom bouwen zich vervelende golfjes op, buiswater over dek, cup-a-soup tegen de kou, Ineke beetje katterig.  We zijn blij als we bij de tonnen in het Veerbootgat zijn, nog 20 min. !


Van de havenmeester krijgen we een box aan de steigers van de "eilanders" . Bij binnenvaren van de haven staat Lydia te zwaaien, Kees komt helpen met afmeren, er staat een gemene westenwind 5-6 Bft. (Kees en Lydia, ex NB24 Kompaan, sinds een jaar of tien een Noordkaper 29, Kia Ora)

Met enige moeite en hulp van Kees, meren we af naast de wedstrijdroeiboot van Ameland, mooie plek .


We hebben geen regen gehad onderweg, maar de zeilpakken zijn goed nat door het buiswater. Op de buienradar zien we onweer hangen boven midden Nederland. Dat komt, beetje uitgedoofd, deze kant nog op.

De Risotto a la Gallo de Oro smaakt goed, net iets te veel pepers volgens Ineke.
En itstekend internet hier, om negen uur gaat Ap voetbal kijken, Ned-Oostenrijk, matige wedstrijd, 2-0, maar geweldige sfeer in de JC Arena.
Stephan heeft kaartjes kunnen regelen en zit met vriend Hugo in het stadion.


Morgen vertrekken we pas rond 13.00 h. naar Harlingen, het weerbericht is ideaal, NO wind, bewolkt, af en toe een zonnetje. We gaan weer om de zuid, richting thuishaven !









Geen opmerkingen:

Een reactie posten