zaterdag 19 juni 2021

Juni 2021 - Dag 15, 16, 17 - Zomervakantie Wadden: Schiermonnikoog

 Maandag 14 t/m woensdag 16 juni : Relaxen op Schier

We blijven een dag of drie op Schiermonnikoog. Op het vasteland is het snikheet, met temperaturen soms boven de 30 gr. Op de eilanden staat een verkoelende bries en onder een schaduwdoek van de Gamma is het goed uit te houden aan boord.


Thuis ligt nog een 1 keer gebruikte stormfok, die lijkt nog beter geschikt als schaduwdoek.

Op Schier gaan we natuurlijk elke dag een stuk fietsen. Er rijden haast geen auto's, heerlijk



Het gebied van Natuurmonumenten op de oostpunt is heel bijzonder. Hier geen dijken aan de waddenkust, maar kwelders. De zee heeft hier vrij spel en met hoog water loopt een deel van het gebied onder water.
Het is een kwetsbaar gebied, maar niet voor ex-minister (K)wiebes, die heeft in zijn laatste week van z'n ambtstermijn nog even besloten dat er in dit gebied stroomkabels van windparken op zee komt te lopen, dwars door de kwelder. Daarvoor  wordt een kanaal, of bter een "canyon" gegraven van 100 m. breed en 10 meter diep. En die kabels gaan dan naar de Eemsmond om de datacenters van o.a. Google en Microsoft van groene stroom te voorzien.


Maar nu genieten we van dit bijzondere gebied. Op een kleine uitkijkpost zien we torenvalken, kiekendieven en jawel, een majestueuze visarend, waarschijnlijk afkomstig uit het Lauwersmeer, op zoek naar wat lekkers.

In de rij bij bakker Donders


Ineke heeft haar fiets weer ingeleverd en loopt terug naar de jachthaven

Langs de Reeweg, het weggetje van het dorp naar de jachthaven (vroeger de veerhaven) liggen nog tradionele weilanden. Ap spot daar een kievit met een nest, de vogel probeert me weg te jagen en in de war te brengen door steeds ergens anders heen te vliegen



Het is een prachtig gezicht, maar met m'n eenvoudige cameraatje toch moeilijk te vangen.

Wat doen we verder nog, niet zo veel eigenlijk. Fietsen langs de waddenkust, koffie drinken bij v.d. Werff (nog steeds € 0,80), kletsen en borrelen met Dick en Jet, later met Ronald en Jacqueline van de Tadorna.  Er liggen nu weer drie NB24's op Schier.


Wadlopen is ook weer populair aan het worden. Met een boot worden de wadlopers, met een gids, afgezet aan de overkant van de Zoutkamperlaag. Dan is het nog maar een uurtje door de modder lopen tot de jachthaven. Sweet memories aan onze eerste wadlooptochten, in 1968, naar Engelsmanplaat en van Holwerd naar Ameland !


Donderdag 1 juni willen we weer richting thuishaven gaan. We wachten de weersberichten af wat de beste route wordt: via Ameland, Harlingen en bij Kornwerderzand het IJsselmeer op, of binnendoor via Lauwersmeer, Dokkum, Leeuwarden, Grou naar Akkrum. 

De weerberichten zijn niet erg consistent, maar dat heb je met een hogedruk gebied en dreigende onweersbuien. 

Morgen zien we verder !



Geen opmerkingen:

Een reactie posten