dinsdag 15 juni 2021

Juni 2021 - Dag 12 - Zomervakantie Wadden

 Vrijdag 11 juni - Terug naar Lauwersoog 

  • Noordpolderzijl - Lauwersoog 17 zm - totaal 141 zm
  • Vertrek 11.00 h  ( HW NPZ - 1,5 h.) Aankomst Lauwersoog 14.30 h.
  • Wind : WNW 3-4
  • Weer: Bewolkt 24 gr. C
Het is hier in Noordpolderzijl heel sereen wakker worden, alleen het geluid van een paar meeuwen en het zachte borrelen van het opkomende water langs de boot.


Onze boordaccu wil niet opladen met het zonnepaneel, de spanning zakt zelfs naar 8 V. en volgens experts Jur en Ronald betekent dit dat de accu kapot is. Vreemd, want nog maat twee jaar oud. Ons plan om naar de oostpunt van Schiermonnikoog te gaan gaat niet door, we gaan eerst naar de CIV in Lauwersoog om een nieuwe accu.

Vanaf Noordpolderzijl gaan de vijf schepen hun eigen gang. De Kuum met wind en stroom mee naar Borkum, Parel via Dokkumer Ee naar thuishaven Warns, Tadorna naar thuishaven Lauwersoog en Madame Rosa en Schone Waardin eerst naar Lauwersoog en dan een paar dagen relaxen op Schiermonnikoog.

We kunnen al om 11.00 h. uitvaren want het is springtij. In de toegangsgeul vlak voor de haven komen twee RIBs ons tegemoet. Die steken maar 30 cm (en uitgaande vaart heeft voorrang), dus we varen rustig de haven uit. Gaat prima en de andere drie NB's en het woonschip Stroom volgen.
In de geul staat al minimaal 100 cm water.

Bij de scheidingston gaat de Kuum stuurboord uit naar Borkum en wij gaan richting Lauwersoog.
We hebben wind en stroom tegen en we moeten op tijd door het Lutjewad, dus alles op de motor, de wind trekt soms aan tot WNW 5.

Eén van de vier schepen, Tadorna,  krijgt motorpech vlak voor de scheidingston. Eerst een sleep van de Parel, maar dat gaat te langzaam. De schipper van ms Stroom ("tarzan") neemt de pechvogel langszij, Dat ziet er spectaculair uit.


Na het Pieterburenwad en het Lutjewad komt Lauwersoog snel in zicht. We varen langs de geleidelichten voor de schietoefeningen van de F16's. Af en toe komt er wat buiswater over, maar verder een prima tocht.
 
James, de stuurautomaat doet z'n werk en Ineke maakt de Cornetto's met room klaar.


Na het Poepegat varen we vlotjes, met stroom mee, in een klein uurtje naar Lauwersoog. De "Stroom" doet onverstoorbaar haar werk, geweldige schipper.


In de voorhaven van Lauwersoog neemt de Parel de sleep over en manoeuvreert met de Tadorna behendig de sluis in. Madame Rosa en Schone Waardin vinden een plek in de Waddenhaven.


We liggen achter de twee voormalige reddingsboten van de KNZHRM, "Gebroeders Luden" ( dienst gedaan vanuit Oostmahorn en later Lauwersoog van 1965 - 1998) en "Jacoba" die door vrijwilligers in de vaart worden gehouden.

Ineke loop nog even naar de sluis om de Parel en Tadorna een goede reis (en snelle reparatie) te wensen en Ap duikt de accubak in om de 85 Ah boordaccu los te maken. Verrassing: de negatieve accuklem zit los en wiebelt over de accupool, geen wonder dat de accu niet goed oplaadt !
Beetje vaseline op de pool, klem goed vastzetten en 12 uur testen, het ziet er goed uit, morgen weten we meer.

Ap gaat op de vouwfiets naar de campingwinkel om ingrediënten voor een lekkere Soto Ajam, de wind is wat afgenomen en we wachten de weerberichten af wat we morgen gaan doen.

De tocht met met 5 soms 6, North Beaches naar Harlingen, Terschelling, Ameland en Noodpolderzijl is zeer geslaagd, ondanks dat we de laatste dagen op de motor moesten varen. Maar dat is nu eenmaal de consequentie als je op een vaste datum, rond springtij, in Noordpolderzijl moet zijn en de wind waait uit de verkeerde hoek of komt van boven !









Geen opmerkingen:

Een reactie posten