vrijdag 11 juni 2021

Juni 2021 - Dag 8 Zomervakantie - Met NBOA naar Noordpolderzijl

 Maandag 7 juni - Schitterende tocht naar Ameland

  • Terschelling - Ameland 24 zm - totaal 86 zm
  • Vertrek 05.30 h.  Aankomst Ameland 14.00 h.
  • Wind : NNO 2-3
  • Weer: Zonnig 22 gr. C
Vroeg vertrekken om op tijd over de drie wantijen, Oosterom O20, Oosterom WT en Blauwe Balg te zeilen. De schipper van de dag, Dick, heeft de route uitgezet o.a. met behulp van het getijdeprogramma QuickTide.

Om 05.20 h. komt de zon prachtig op achter de bomen.


De 5 North Beaches varen op tijd de haven uit, langs de Brandaris en een tonnenlegger van de Kustwacht. 


Er staat niet veel wind, maar de vloedstroom loopt met 2 kts de goede kant op en al snel zetten we zeil en varen met 4 kts naar het eerste wantij.




De noorden wind maakt het behoorlijk koud, maar lekker zeilen zo, koffie er bij, boterham, heerlijk.


Na het passeren van het wantij van het Oosterom steekt de Schone Waardin een stuk af, richting Blauwe Balg. De andere schepen volgen een poosje later. 

Traditiegetrouw liggen op de zandplaat van de Blauwe Balg een stuk of 40 zeehonden. We blijven er ver vandaan, want het is nog zoogperiode.




In het Westgat richting Ameland gaat de stroom nu tegenlopen. Geen probleem, het is prachtig weer en met de kluiver uitgeboomd maken we nog een knoop of drie over de grond. Door de verrassende manoeuvre over de laten ligt de Schone Waardin zowaar een keertje vooraan ! Dat duurt tot het Molengat, daar kiezen wij een route met meer stroom tegen, maken een niet geplande gijp, kortom de concentratie was even weg. De Parel zeilt ons glimlachend voorbij en maakt een mooie foto.


Rond 14.00 h. zijn we bij de jachthaven. De haven is mooi opgeknapt, met een nieuwe indeling en een grote, aparte kade in de voormalige werkhaven voor tjalken, klippers en grote Lemsteraken. Een enorme verbetering. We meren af aan de derde steiger. Er is nog geen water en stroom aangelegd op de steigers, dat is eind juni klaar. We krijgen wél 4 euro korting. 

We nemen een kop soep, duiken nog even de kooi in en kijken terug op een erg mooie tocht.

Rond 5 uur gaat Ineke nog wat boodschappen halen bij de Jumbo. In Lauwersoog en Noordpolderzijl zijn in de buurt geen winkels, dus nu even het meest noodzakelijke inslaan.

's Avonds komen Margaretha en Jur lekkere nasi eten, geen sambal bij, maar zelfgemaakte Boliviaanse llagwua ( verse pepers, lente ui, peterselie, olie, azijn, beetje zout)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten