zondag 6 juni 2021

2021 - Dag 5 - Zomervakantie - Met NBOA naar Noordpolderzijl

  Vrijdag  4 juni - Mistig : Niet naar Terschelling

Mist boven Harlingen


Om kwart over 8 liggen 6 NB's mooi op tijd voor Raadhuisbrug. Als de brug draait roept de brugwachter dat het mistig is boven Terschelling, zicht 200 m. Even verder roept de havenmeester dat het ook in de haven van Harlingen potdicht zit, minder dan 100 m. zicht.

De Belgische weermannen en -vrouwen zeggen dan altijd: "de ochtendnevel verdwijnt in de loop van de morgen" Maar ja, hoe lang duurt de loop van de morgen ?
We besluiten om de gok niet te nemen en terug te gaan en een half uurtje later liggen we weer op een rijtje in onze boxen. Dat wordt een dagje Harlingen vandaag, en dat is zeker geen straf, want het is één van onze favoriete steden.


Rond een uur of tien is het opgeklaard en wordt het een zonnige, frisse dag. Met een paar schippers hebben we het over het verschil tussen ochtendmist, "zeevlam,  en "arctische zeemist". Boeiende weersverschijnselen.

Ap haalt z'n Brompton tevoorschijn: lekke band ! Waarschijnlijk zijn de bandjes na 12 jaar niet meer in allerbeste staat. Fietsenmaker Dijkstra legt er een nieuw bandje in en om half twaalf lopen / fietsen we naar de kade. Altijd een mooi uitzicht over de haven en de Wadden.

De replica van "de Swaen" het schip van Willem Barentsz en Jacob van Heemskerk, beroemd van de tocht naar Nova Zembla. Wat een klein schip is die "Swaen". En wat robuust gebouwd, met dikke eiken spanten en delen. Nu begrijp ik dat ze van dat eikenhout een stevig Behouden Huys konden bouwen.





De bruine vloot van tjalken en klippers ligt er nog steeds werkeloos en troosteloos bij. Gelukkig kregen de schippers, na een groot protest bij Pampus, uiteindelijk corona subsidie.


De rest van de dag verloopt zeer relaxed, beetje wandelen, Ineke koopt twee "huisbroeken" bij de Hema, we borrelen met de buren en eten een redelijke pizza bij Pizzeria Roma. Ook hier zijn de prijzen "aangepast" en kost een 3/4 liter fles Pellegrino bijna 8 euro...

Het zuiden en oosten van Nederland heeft last van hevige onweersbuien, die komen ook deze kant op, maar Ap verwacht dat die buien wel zullen uitdoven voordat ze Harlingen bereiken.



's Nachts vallen er toch buien, maar het onweer trekt ten westen van Harlingen weg

Vandaag dus mist, koud, lekker zonnetje, regen, onweer, een echte "Four seasons in one day" 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten