vrijdag 4 juni 2021

2021 - Dag 4 - Zomervakantie - Met NBOA naar Noordpolderzijl

 Donderdag 3 juni - 6 NB 24's zeilen naar Harlingen

  • Stavoren - Harlingen 18 zm - totaal 41 zm
  • Vertrek 09.00 h.  A. Harlingen 15.00 h.
  • Wind : Z tot ZW  1-3
  • Weer: Zonnig, 24 gr. C
Om 09.00 h. maken de zes Nort Beaches voor & achter en varen rustig het IJsselmeer op. Het is prachtig weer, beetje weinig wind, maar met uitgeboomde kluiver en twee schepen met een gennaker, maken we redelijke voortgang.
De Parel ligt voorop en maakt een foto van de achterblijvers / oplopers.


Alle North Beaches zijn hetzelfde, maar sommigen gaan harder dan de anderen: klapschroef, nieuwere zeilen, beter getrimd, achterstagspanner, etc. Dat hebben de Madame Rosa en de Schone Waardin allemaal niet, dus we blijven een beetje achter.

De Windroos, met gennaker, heeft er zin in en vaart iedereen voorbij. Mooi gezicht met volle zeilen.


Als om elf uur de wind helemaal wegvalt komen de tienduizenden IJsselmeer mugjes. Waar ze vandaan komen weten we niet, maar ze kleven aan het zeil, aan dek, in de kajuit, en de helft gaat binnen 10 min. dood.



Rond 12 uur zijn we bij de sluis van Kornwerderzand. De sluisdeur staat open, het ligt al behoorlijk vol, maar 6 NB's en een Waarschip kunnen er nog net bij. Mazzel.

Op de Boontjes staat 3 kts stroom mee, we varen de wind bijna dood. Schone Waardin, Madame Rosa en IJsvink houden achter in het veld, zeer relaxed, de zaak in de gaten houden.....


Om half drie zijn we bij Harlingen. Aan de SAS brug zijn duikers bezig, kwartiertje wachten en we gaan vlotjes door de twee bruggen. De havenmeester zegt dat ie achter de Raadhuisbrug drijvende steigertjes vrij heeft voor 6 jachten. En daar liggen we om drie uur op een rijtje afgemeerd.



We gaan aan de slag met de puts en Andy (nooit Ajax) om de "dead mosquito society" van de zeilen te poetsen. Dat lukt aardig, zeilen naspoelen met zoet water, drogen in de wind, het houdt ons lekker bezig.

Tijdens het palaver wordt de tochtplanning van morgen doorgenomen: kwart over 8 door de eerste brug, daarna zeil zetten in de Voorhaven en in drie uurtjes, met de ebstroom, naar het Schuitengat en met de vloedstroom verder naar Terschelling.
Er is een kans op mist bij de eilanden, maar dat is hopelijk snel opgelost.

We nemen een afmeerborrel, Ap maakt stamppot rauwe andijvie met spekjes en piccalily Hier en daar nog een technisch praatje en op tijd naar kooi. Want morgen al vroeg onder de (erg mooie) douche.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten