zondag 13 juni 2021

Juni 2021 - Dag 10 Zomervakantie - 9 juni Noordpolderzijl !!

 

(foto gemaakt door Ronald Boontje van NB24 "Tadorna")

 Woensdag 9 juni - Lauwersoog naar Noordpolderzijl

  •  Lauwersoog - Noordpolderzijl 17 zm - totaal 124 zm
  • Vertrek 07.45 h.  ( HW NPZ -3,5 h.) Aankomst NPZ 11.35 h.
  • Wind : Bijna windstil
  • Weer: Zonnig 24 gr. C
We vertrekken om 07.45 h. dat is 3,5 uur vóór HW in Noordpolderzijl. Het is drie dagen vóór springtij, door de oostenwind is er een verlaging van 10 cm. 
We varen met 5 schepen: Madame Rosa, Parel, Kuum, Tadorna en Schone Waardin. De IJsvink heeft andere plannen en gaat een paar dagen naar Schiermonnikoog.

We varen rustig door de Groningerbalg, de stroom loopt fors mee, + 2-3 kts. Vanaf 09.00 h. kunnen we over het wantij van het Lutjewad, dat passeren we met 110 cm waterdiepte, geen probleem. Na het Lutjewad moet de motor meer toeren maken, zonder wind kun je niet zeilen. We passeren vlotjes het Pieterburenwad en komen in de ZO Lauwers.

In Lauwersoog is goede zeilvriend Sybren Wiarda aan boord gekomen, met oude kaas, Beerenburger en koek. Hij heeft vorig jaar, met pijn in 't hart, de Forlet verkocht. Deze tocht wl hij graag meemaken en hij geniet er van om weer aan de helmstok te staan.





Om 11.00 h. zijn we bij de rood/groene scheidingston Zol 17 Vn 2. We hebben afgesproken om daar op elkaar te wachten.
De 31 groene tonnen in de vaargeul naar het haventje van Noordpolderzijl zijn al mooi te zien en we meanderen langs de eerste tonnen.


Vanaf ton VN 27 wordt het ondieper, meestal 100 cm water. Een paar schepen nemen de bocht niet helemaal goed en lopen even vast, ook de Schone Waardin. Geen probleem, even de motor in z'n achteruit, Ineke en Sybren op het voordek, en we komen weer los. 

Behalve de groene tonen staan er ook groene en rode pannenlatten, soort prikken eigenlijk. Die zijn neergezet door het schip dat de route in mei weer geploegd heeft. Er wordt over oplossingen gedacht voor een permanente oplossing voor het dichtslibben van de route. En je zou het niet verwachten, maar gemeente Hoogeland, provincie Groningen, Waterschap en RWS kunnen het niet eens worden over de beste oplossing.


In de oost-west rijsdam tussen ton VN 43 en VN 45 is een coupure. Daar kan het wat ondieper worden omdat zich een zandhoop vormt. Nauwkeurig varen dus, want de rijsdam ligt nu onder water. 
Na de coupure varen we rustig naar binnen door de kwelders met scapen en koeien Dat is een bevreemdende, rijke ervaring. 





Op de kade staan Sytse en Betty te fotograferen. Hun NB24 staat nog op de wal voor onderhoud aan het onderwaterschip. Ze wilden er graag bij zijn en hebben een hotelletje geboekt in Bedum. Sytse maakt filmpjes van het binnenlopen, de Schone Waardin voorop, Ineke geeft aanwijzingen aan de schipper.


In het haventje liggen al twee schepen, een OVNI en de varende woonboot 
ms Stroom.


Er is plek genoeg voor nog 5 kleine schepen. Door de aflandige wind en het inmiddels afgaande tij is het lastig aanmeren aan de grote meerpalen. De schipper van de Stroom ( "Tarzan" volgens Jet) staat op de kant en neemt de lijnen aan.

Een kwartiertje later liggen we afgemeerd. Iedereen is opgetogen dat deze uitdagende tocht goed is verlopen.


 Het is heel apart om hier te liggen. De voormalige vissershaven van Usquert is niet meer in gebruik. Er is geen sanitair, geen stroom en geen water. De dichtsbijzijnde winkel is in Warffum, op 6 km. 

Aan de andere kant van de dijk, in het rechte, kale Groningse landschap, ligt het Zielhoes, de voormalige woning van de sluiswachter, nu een nostalgisch eetcafé met een mooi terras. En 's zomers "dineren op de dijk" met een bluesband of een klein kamerorkest. 

Als iedereen schoon schip heeft gemaakt is het tijd voor de steigerborrel, verzorgd door het bestuur van de NBOA, de Northe Beach Owners Association. Een deftige naam voor een gezellige en nuttige club van enthousiaste bemanning.

De borrel en de rode wijn smaken prima, er valt heel wat te evalueren en te genieten.


Na de borrel is iedereen lekker moe en een beetje rozig. Tijd voor een mooie wandeling of, voor Ineke en Ap, een verdiende siesta. 
Het is een mooie dag !






Geen opmerkingen:

Een reactie posten