zondag 20 juni 2021

Juni 2021 - Dag 19 - Zomervakantie Wadden: > Over Kimstergat naar Harlingen

   Vrijdag 18 juni - Hard zeilen naar Harlingen

  • Ameland - Harlingen 20 zm - totaal 188 zm
  • V. 13.15 h.   A. Harlingen 17.15 h.
  • Wind : NO 4-5 Bft
  • Weer: Bewolkt, waterig zonnetje af en toe, dat wordt een lekker tochtje
Er staat een mooie NO wind 3-4, dat wordt een mooi bezeilde tocht naar Harlingen.
Het is niet druk in de haven, volgens de havenmeester hebben een hoop schepen afgezegd vanwege die koude NO wind. Ook veel schippers van het eiland nemen hun plek nog niet in. Nou, dat is goed nieuws voor de North Beaches, die kunnen in een kleine box.




De jachthaven s flink verbeterd, brede nieuwe steigers, een andere indeling en in het najaar komt er een golfbreker aan de oostelijke dam. Hopelijk verzandt de haven dan minder snel en is er ook minder binnenlopende deining bij wind uit de zuidhoek.

Op de steigers is nog geen stroom en water, daarom een korting van € 4,- op het liggeld. De stroomkabels liggen klaar om aangesloten te worden.


We vinden de Waddenjachthaven ( ako "het Leijegat") een fijne, relatief kleine haven, met mooie voorzieningen. Diepstekende jachten kunnen hier alleen komen als ze boven Terschelling langs varen, die route kent weinig fans. Platbodems, Noordkapers, North Beaches, etc. varen door de waddengeulen. 
Én, fietsen huren achter het havenkantoor en op 10 min. lopen staat een grote Jumbo. En Nes is een gemoedelijk dorpje, met veel Duitse gasten en verderop kampeerboerderijen voor kinderen van de "Katholische Jugendfürsorge" uit de grotere Duitse steden, bleekneusjes dus.

Om half twaalf gaan we langs bij Kees en Lydia op de Noordkaper 28, Kia Ora. Met 28 ft. een stuk groter dan een NB24, een hogere opbouw en dus veel meer ruimte onderdeks. En met een grote kuiptent, die luxe is nu wel lekker hoor. Maar uiteraard blijven we onze NB24 trouw, daar kunnen we mee lezen en schrijven, goed mee single handed zeilen en stahoogte heb ik, met 1,97 m, toch bijna nergens.

We wisselen weer sterke verhalen uit, drinken goede koffie en rond half één maken beide schepen zich op om te vertrekken.

Om half twee liggen we buiten de haven, het waait NO 4-5, dus we steken een rif, veel prettiger op voordewindse koersen. In het Kikkertgat en Dantziggat nog een uurtje stroom tegen, daarna gaat het hard in het Vaarwater van de Zwarte Haan.

We gaan met 5-6 knopen, minste diepte is 120 cm. Ook in het Vingegat staat genoeg water. Het Kimstergat is het (soms) kritieke deel van de tocht. We zijn bij het wantij rond 16.15 h. een half uur vóór HW. Door de stroom en de wind wordt de zachte modder omgewoeld, de dieptemeter geeft - - - aan. Maar het gaat als een speer, er zal hier 110 cm water moeten staan.
De schipperse vindt het meestal fantastisch, soms, bij een vlaag, wat minder. Harlingen is in zicht, voor m'n gevoel is dit het einde van de North Beach tocht....


De skyline van Harlingen nadert snel, veel visserij industrie hier.


We lopen om 17.20 h. de haven binnen, zeilen naar beneden in de vissershaven en rustig naar de Tjerk Hiddes sluis ( waar ken ik die naam van, is dat één van de fregatten Feike, die eind zestiger jaren op de Schelde in Vlissingen gebouwd zijn?)

We schutten vlotjes en krijgen een boxje bij de HWSV, leuke rustige jachthaven, mooi sanitair, aardige mensen, vlak bij het centrum (en voor de 6 euro die je uitspaart kun je lekkere ijsjes kopen. Niet verder vertellen....)

Een half uur later gaat het los, de wind ruimt van NO naar ZW en achter een pikzwarte lucht trekt een flink buiengebied over. Later lezen we dat het in het oosten van het land hevig heeft geonweerd dat koude valwinden veel schade hebben veroorzaakt in Leersum.


Na een uurtje klaart het weer op en we maken Spaanse Tortilla. We liggen hier prima, morgen pas om 16.00 h. vertrekken en met de eerste vloedstroom over de Boontjes naar Kornwerderzand en verder naar Stavoren of Makkum.

Vandaag was, als we het over echt zeilen hebben, één van de mooiste, snelste tochten van deze vakantie, met soms 8 kts over de grond ! 

Dit was, voor ons gevoel,  de laatste dag van de geweldige, soms spannende, NBOA tocht : Stavoren - Terschelling - Ameland - Lauwersoog - Noordpolderzijl - Lauwersoog - Schiermonnikoog - Ameland - Harlingen.  

Sinds Lauwersoog zeilen we niet meer in "flottielje", en ook dat heeft z'n charmes.
We maken ons nu op voor de twee laatste etappes naar thuishaven Akkrum. 




  



 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten