vrijdag 30 juni 2017

Dag 10 t/m 13 - Zomervakantie 2017 - Genieten op Schiermonnikoog

Dinsdag 27 juni tot vrijdag 30 juni - Schiermonnikoog

Na 7 dagen varen hebben we zin om een paar dagen op Schiermonnikoog te blijven.  De weersverwachting is erg veranderlijk, maar donderdag of vrijdag willen we via een tussenstop in Lauwersoog naar Noordpolderzijl. De geul is dit voorjaar weer gebaggerd (eigenlijk geploegd) en je kunt er nu goed komen.
Zaterdagavond organiseert Cafe Zielhuus het jaarlijkse "diner op de dijk", aan lange tafels bovenop de zeedijk een dijk van een maaltijd. Maar we wachten de weerberichten af, er is veel wind en regen op komst.

Voor Parel en Kuum staat er een mooie wind NO 4-5 om over drie wantijen naar Ameland te zeilen. Een mooie tocht  met deze lopende wind, maar wel goed plannen wanneer je vertrekt.

Parel vertrekt


En Kuum gaat ook naar Ameland
Wij blijven nog een poosje en maken er relaxte dagen van, wandelen naar het dorp, boodschappen, het teak houtwerk poetsen en in de olie zetten en bij Hotel v.d.Werff koffie drinken voor 80 cent, echt waar !
De haven van Schiermonnikoog is prachtig, aan drie kanten omringd door het schitterende wad. 


De Reegeul, aanloop naar de jachthaven
Accommodatie in deze waddenhaven is tiptop Havenmeesters Siert en Ton zijn aardig en behulpzaam, er staat een nieuwe wasmachine en droger, de omgeving is mooi, fietsen zijn voor een schappelijke prijs te huur,

Het is nog niet druk op het eiland, in de kampeerboerderijen zitten nederlandse schoolklassen, in de huisjes en pensions zitten veel Duitse toeristen van het rustige soort

We huren twee goede fietsen en trekken naar de Oostpunt. Veel gedeeltes zijn nog niet toegankelijk vanwege het broedseizoen, maar er is ook heel veel wel te zien: mooie bloemen, weidevogels en nieuwsgierige koeien op de Kobbeduinen.



Op de kwelders laten de boeren jonge koeien grazen, die houden het gras mooi kort en eten ook heel wat van de jonge bomen, zodat de kwelders geen bosgebied wordt.

Het uitgestrekte landschap, de volmaakte rust,  de mooie luchten, wat heeft een mens nog meer nodig.






 In het dorp staan nog wat "eilanderhuizen" , maar veel eilanders wonen er niet meer in want de verhuur is natuurlijk erg lucratief. 




Omdat de wind woensdagnacht gaat draaien van Oost naar West leek het een goed idee om de boten te draaien met de kop in de wind. Even met z'n allen aanpakken en zonder de motor te gebruiken werd alles gedraaid. Geert mocht al zijn ervaring van jarenlang met bootjes pielen en zeilschoolinstructeur in deze gewaagde manoeuvre stoppen !



De Windroos vertrekt donderdag richting Zoutkamp en Groningen (en ligt nu mooi aan de buitenkant, good thinking). 
Met Dick en Jet eten we 's avonds nog een stevige Tox burger en sateetjes. De twee jonge tureluurs bij de dijk zaten weer te piepen om eten van hun moeder.



Zoals elke dag gaat ook nu de zon weer mooi onder boven het westelijke wad.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten