vrijdag 30 juni 2017

Dag 8 - Zomervakantie 2017 - Van Leeuwarden naar Stropersplaat

Zondag 25 juni : Leeuwarden - Stropersplaat

Om 9 uur met 5 schepen vlotjes door de noordelijke bruggen en grachten van Leeuwarden richting Dokkum. 


Je passeert dan de Bonkevaart en Barthlehiem. Het was redelijk weer en een mooi lopend windje, dus veel kunnen zeilen. Bij de Parel en de Windroos afgekeken hoe je snel in de luwte van bruggen en bomen het grootzeil kunt strijken en hijsen. In het 18e jaar North Beach toch weer wat bijgeleerd.
Bij Dokkum even een half uurtje wachten, de enige brugwachter heeft lunchpauze en moet vanaf 1 uur op z'n fiets tussen drie bruggen heen en weer rijden om de alledrie te bedienen. Dat gaat lekker relaxed.


De Dokkummer EE is een schitterend vaargebied, een oude zeearm met afwisselend weilanden en hoger gelegen zandgronden, dat zijn eigenlijk zandbanken uit de tijd dat er nog volop eb en vloed was.

Bij Dokkummer Nieuwe Zijlen varen we het Lauwersmeer op, eindelijk weer lekker zeilen op ruim water na bijna 3 dagen op de binnenwateren van Friesland. Mooi hoor, maar we zien toch graag de horizon.


Kuum, Windroos, Madame Rosa en Schone Waardin zetten koers naar de Stropersplaat. Nog nauwkeurig manoevreren in die smalle watertjes, want als je even buiten de kleine tonnetjes komt loop je vast.
De Parel, met "Jur Solo" zette koers naar de buitenhaven van Lauwersoog om Maragareta op te pikken en een lekker visje te eten. De andere 4 genoten van een aanmeerborrel en een mooie avond en vroege ochtend.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten