zondag 4 juni 2017

Dag 16 - Voorjaarsvakantie - 2e Marifoon speaker plaatsen ?

23 en 24 Mei 2017 - Klussen aan boord

We hebben sinds dit voorjaar een langer snoer aan de marifoonhoorn van de Shipmate 8300, nu dus nog een 2e speaker plaatsen buiten in het schot naast het contact slot zodat je ook in de kuip het marifoonverkeer goed kunt uitluisteren en kunt oproepen.
Hoe moeilijk kan het zijn......Ik had m'n technische vrienden Jur en Joost advies gevraagd en de stroomschema's liepen binnen. De eenvoudigste oplossing bleek om een wisselschakelaar te monteren zodat je kunt switchen tussen speaker binnen of buiten.



Vooral als iemand in de kajuit of in de voorpiek ligt te slapen is het prettig om niet steeds al die scheepvaartberichten te horen.
Van m'n klusvrienden J&J kreeg ik mooie stroomschema's, dus vol goede moed het paneel in de hondekooi losgehaald en secuur aan het werk. Het is nogal krap bemeten voor een tamelijk groot lijf, maar na een uurtje bukken en scheefhangen was het 1e deel van de klus geklaard.


De 2e Shipmate speaker van 8 W 8 Ohm (via Marktplaats op de kop getikt) heb ik aangesloten in een proefopstelling volgens de geleverde stroomschema's. Op de wisselschakelaar zitten 6 aansluitpunten, maar ik had er kennelijk maar 3 nodig.......... Alles mooi met kabelschoentjes vast gezet.
Test, test, test, zenden met de nood-handmarifoon op kanaal 77 en EUREKA, schakelen tussen binnen en buiten ging feilloos.


Goed gedaan Appie, tijd voor een verdiende klusborrel, 2e speakertje weer losgekoppeld, paneel weer teruggezet, morgen verder met het monteren van de buitenspeaker.
Volgende morgen, marifoon aangezet, trots even schakelen en Krrrrraak uit de binnenspeaker. Balen, wat is er 's nachts misgegaan ?

Opgebeld naar Tebuwil in Harlingen, waarschijnlijk de eindtrap opgeblazen omdat de twee kabelschoentjes van de 2e speaker elkaar geraakt hebben, daardoor geen weerstand en boem, kapot.
's Middags de marifoon losgehaald, in de auto gestapt, half uurtje rijden naar Harlingen en Kees van Tebuwil zet er voor een paar tientjes een nieuwe eindtrap in.
Eenvoudig klusje.....wordt vervolgt over twee weken.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten