maandag 19 augustus 2019

2019 Zomervakantie - Dag 28 - Snelle tocht naar Borkum

Zondag 18 augustus -  Schiermonnikoog - Borkum
  • Schiermonnikoog - Borkum 22 zm - totaal 202 zm
  • Vertrek : 10.45 h.  Aankomst 16.30 h..
  • Wind: ZW 2-3 later ruimend naar W 4-5
  • Weer: Half bewolkt,  soms lichte regen,  21 gr. C. 

Prima weerbericht voor een tocht naar Borkum. Om half elf willen we vertrekken, 2,5 uur  voor HW, dan staat er genoeg water in het geultje. De Cornish Shrimper die naast ons ligt is al een half uurtje eerder vertrokken. Mooi zeilscheepje, maar met een nieuwprijs van Euro 60.000,- krijg je weinig schip voor veel geld.

We liggen stijf lager wal, dicht bij de havendam, maar Joost en de buurman komen helpen met afduwen en om kwart voor elf zijn we los. Heerlijk, we zeilen weer.
We varen rustig door het toegangsgeultje en even later over het Brakzand, er staat overal ruim 1,20 m water.

De wind is minder dan voorspeld dus richting Lutjewad gaat ook de kluiver er bij. We steken een stuk af en varen langs de lichtmasten voor de schietoefeningen van de luchtmacht. Als er oefeningen zijn dan wordt dit op kanaal 5 aangekondigd. Op zondag wordt niet geoefend. 

Met 6 kts schieten we lekker op, na het Lutjewad een stukje afsteken bij het Pieterburenwad. We varen de ZO Lauwers op en laten Noordpolderzijl rechts liggen. Na het verhaal van de Parel is dit even een no-go area.

Het (lange en ondieper wordende) wantij van de ZO Lauwers bereiken we een half uur na HW, Nauwkeurig vaart de schipperse langs de rode tonnen. Nu vastlopen betekent 8 uur wachten....


Om tien over drie zijn we bij de gele ton van het wantij, vreemd genoeg wordt het daarna nog even ondieper en hebben we 30 cm water onder de kiel.

Een half uurtje later draaien we de Oude Westereems op en gaan halve wind varen. Hogere golven, meer schijnbare wind en geen tonnen in zicht. Ineke moet er even aan wennen.....
In rechte lijn naar Borkum is niet aan te raden, want dan vaar je over de ondiepte van de Meeuwenstaart. Bij rustig weer goed te doen, maar met deze wind en 2,5 kts stroom doen we dat maar niet en varen een stuk naar het noordwesten en steken dan over naar de Fisherbalje, de vrij smalle toegangsgeul naar de havens van Borkum.

Daar is het feest !! De wind is inmiddels pal west en ruim Bft 4 en de ebstroom perst zich door het smalle gat met 2,5 kts naar buiten. De zee ziet er uit als een borrelende, sissende en rollende massa water, met overal slagroomachtige golven. Ik begrijp nu waar de namen Stortemelk en Roompot vandaan komen.... Het lijkt erger dan het is, de golven zijn niet hoger dan een meter en we zeilen met een lekker vaartje met voor alle zekerheid de motor een beetje bij.  
Op de foto kijkt Ineke nog vrolijk, maar 10 min. later is dat a "different look and feel".


Na een kwartiertje wordt het vaarwater breder en de zee rustig. Vanwege de harde wind varen we de grote, diepe Burkanahaven binnen om daar de zeilen rustig te strijken, stootwillen en lijnen klaar te leggen en even bij te komen van de Fisherbalje achtbaan.

We varen rustig in 10 min. terug naar het havenhoofd van de Port Henry jachthaven. Het is drie uur na HW, we denken dat er nog genoeg water staat en dat klopt ook. Achterin de haven vinden we een mooi steigertje met grote bolders (alle steigers zijn anders in de rommelige jachthaven) en meren af met de boeg naar het westen.

Schoon schip maken, zeilkleding uit en drogen op de giek, stroom aansluiten (kabel van 20 m. plus 10 m.) en een verdiende afmeerkus en - borrel in de kuip.


 
Morgen een dagje Borkum. Met de bus naar de stad en op de terugweg bij de Aldi uitstappen voor boodschappen. We voelen ons weer thuis op Borkum !



Geen opmerkingen:

Een reactie posten