dinsdag 27 augustus 2019

2019 Zomervakantie - Dag 35 - Borkum naar ankerplek bij Lauwersoog / Lutjewad

Zondag 25 augustus - Een echte zondagstocht naar een mooie ankerplek in het Lutjewad bij Lauwersoog
  • Borkum - Lutjewad LW4 2 18 zm  - totaal 263 zm
  • Vertrek : 13.00 h.  Aankomst 18.30 h
  • Wind: Oost 2, krimpend naar NO 2-3
  • Weer: Zonnig, 25 gr. C. 
Het zou een relaxte morgen worden, pas rond 13.00 h vertrekken zodat we rond 18.00 h. met HW bij de wantijen richting Schiermonnikoog zijn.
De steigers in Port Henry zijn rommelig, met soms mooie nieuwe stroompalen, maar wij liggen verder van het clubhuis aan een (nog niet...) gerenoveerde steiger met een hele oude laadpaal, een oud barrel met gewone geaarde stekkerdozen. Wonder boven wonder is er stopcontact vrij, dus met een verloopstuk sluit ik de kabel aan. Daarbij valt de kabel van de motorvlet buurman, een knorrige oude Drent, in het water. Die kabel is een houtje-touwtje kabel van aan elkaar geknoopte oude verlengsnoeren (nog van de kerstboom). Kortsluiting, en een woeste buurman stormt naar buiten. "Jullie verpesten m'n zondagmorgen concert op de Duitse TV, heel m'n dag verziekt" Ja buurman, sorry, kan ik ergens mee helpen ? "Nee, m'n omvormer naar de klote natuurlijk of m'n acculader, of alles " Nou, nou, valt wel mee, misschien een zekering doorgebrand ?

"Waren jullie hier maar nooit komen liggen, hoe moet ik een zekering vervangen dan, waar zit die? Nu blijf ik heel de dag kwaad  #@%&$*#$ " 
Buurman gaat aan de slag met een kluwen aan andere kabels, maar niks helpt.
Wij hebben trouwens ook geen stroom, dus iets in de zekeringkast van de laadpaal? Ja hoor, tuimelaar omzetten en voila alles werkt weer. Inmiddels heeft de buurman een kabelhaspel met 40 m. dik zwart, geaard snoer opgeduikeld uit een overvolle bakskist en kan hij verder kijken naar het zondagsconcert. Had ie die nu maar eerder gebruikt...

Het komt niet meer goed met de buurman. Ineke probeert nog te bemiddelen maar buurvrouw zegt dat dit inderdaad de hele dag gaat duren. Arme, aardige buurvrouw.

Om 13.00 h. varen we de haven uit, twee zeilen gezet, er staat een zacht ONO windje en met de wind in de rug glijdt Borkum zachtjes achter ons weg. Die twee grote windmolens aan de haven maken met oostenwind trouwens erg veel herrie....



In tegenstelling tot vorige week is de Fisherbalje nu kalm en bijna vlak. Ineke blij !


We steken het Ranzelgat over en blijven een stukje ten noorden van de ondiepte van de Meeuwenstaart. De stroom loopt flink mee, de kluiver er bij en weer er af, anders gaan we te hard en zijn we te vroeg bij het wantij van de ZO Lauwers. 
We zijn precies op tijd om over het wantij te kunnen, er liggen nog vier andere jachten verderop te wachten en achter elkaar schuiven we de ZO Lauwers in. Af en toe steekt een zeehond z'n kop uit het water en we spotten twee bruinvissen die met vloeiende bewegingen door het water schieten. Prachtig, gewoon op de Waddenzee, Ineke krijgt weer tranen in d'r ogen ! 

Een paar zandbultjes op de route en heel licht raken we soms de grond. Niet erg, het water stijgt snel.
Na het wantij gaat de kluiver te loevert en lopen we met 4 kts richting Pieterburenwad en Lutjewad.


Het gaat vredig maar niet erg hard, dus Schiermonnikoog is geen optie. Voor anker bij de Oostpunt van Schiermonnikoog zou kunnen, maar dan moeten we morgen om 5 uur over het ondiepe wantij van de Eilanderbalg. Door de doorstaande oostenwind is er een verlaging voorspeld van 10 tot 20 cm. We kiezen voor zekerheid en zeilen richting Lauwersoog.

Rond 20.00 h. zijn we bij de westkant van het Lutjewad. We hebben geen zin meer om door te varen naar Lauwersoog en gaan bij boei LW 4 ten anker. Het is twee uur na HW er er staat 4,5 m water, bij LW dus nog 2,5 m. Mooie ankerplek.

Het is een prachtige avond. We genieten van de ondergaande zon en van de serene rust.




Bij de schitterende avondlucht blijven we nog een poosje buiten met een mooie Touraine Sauvignon Blanc en maken rond een uur of negen een traditionele Spaanse tortilla.

Morgenvroeg naar Schiermonnikoog, nu eerst genieten !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten