zondag 15 mei 2022

12-23 mei 2022 - North Beach BBQ in Friesland en dan naar de Wadden - Dag 3

 Zaterdag 14 mei - Van Akkrum naar de BBQ aan het Gaastmeer

Ap gaat al vroeg om verse broodjes en aardappelsalade voor de BBQ.  Vandaag een rustige tocht naar een Marekrite haventje aan het Gaastmeer voor de jaarlijkse North Bach BBQ.

Het is mooi weer, bijna onbewolkt, licht windje ZZW 2, dus uit de verkeerde hoek. Om half elf gooien we los. De stuurautomaat heeft kuren, op de Terkaplester Poelen kalibreren we het kompas van de Raymarine ST 2000. Dat betekent een paar knoppen indrukken en heel langzaam een rondje varen en de kompaskoers van de automaat gelijk maken aan de kompaskoers van het schotkompas. Het helpt niet, de automaat maakt onverwachte, abrupte koerswijzigingen van 45 gr. Dat is niet erg handig en veilig.

Op het Sneekermeer is het nog rustig, een wedstrijd skûtsje vaart met betalende gasten, er varen wat motorboten en huur valken, genieten.


 De brug van Uitwellingerga draait vlotjes, de koffiebroodjes smaken prima en de Yanmar loopt als een naaimachine.



Op het Heegermeer hadden we kunnen zeilen, maar we hebben geen zin om nog twee uur op te kruisen met die lichte wind. 
Rond 14.00 h. meren we af bij Pearl Bay. De Parel, Windroos, Joop, en Digna liggen op een rijtje, we passen er nog makkelijk tussen.  Het wordt gelijk gezellig. Twee uur later zijn ook de Kuum, Windhoek en IJsvink er bij gekomen. Dat zijn 8 NB's op een rijtje, mooi hoor !


Het wordt een gezellige middag, de steigerborrel smaakt prima en rond half zes worden de BBQ's aangestoken.

(foto van Jur)


Als de avond valt gaat iedereen zeer voldaan te kooi. Het is toch vrij uniek om met 8 NB's achter elkaar te liggen aan een Fries meertje !


De (bijna) volle maan maakt de avond compleet. Margaretha maakt er een mooie foto van.


Morgenochtend kunnen we rustig aan doen. Weinig wind voorspeld, dus gaan we binnendoor naar Makkum, een tochtje van 12 zm over mooie vaarten en sloten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten