vrijdag 20 mei 2022

12-23 mei 2022 - North Beach BBQ in Friesland en dan naar de Wadden - Dag 8 en 9

Donderdag 19 en vrijdag 20 mei - twee bonusdagen op Vlieland

Donderdagmorgen trekken er flinke regen- en onweersbuien over. Koud, flinke variabele wind.
Rond tien uur wordt het droog, we gaan lekker een dagje fietsen. Ap is erg blij met z'n Brompton, Ineke is blij met d'r huur Gazelle met 7 versnellingen.


Als de zon doorbreekt is het nog diezig, maar dat trekt snel op. De veerboot "Vlieland" ligt klaar voor vertrek


We fietsen langs de waddendijk en hopen betere foto's te maken van de 3 eidereenden met hun 21 pullen. We zien ze niet, het zijn ook makkelijke prooien voor de grote mantelmeeuwen. De zandplaten vallen al een beetje droog. Een paar North Beaches zijn onderlangs Vlieland naar Texel gevaren, dat is een uitdagende tocht.

 
Als we terugfietsen zien we een eenzame eidereend bij de strekdam. Gelukkig zien we even later in dieper water twee eiders met hun jongen. Maar te ver weg om een foto te maken.


 Een groepje lepelaars is aan het foerageren op het ondiepe wad. Mooi hoor zo'n tochtje.


 We fietsen langs een echte vogelaar, met een enorme Swarovski digitale verrekijker. Hij vertelt dat er ver weg op het wad een grote groep rosse grutto's zit. Die komen uit West Afrika, blijven hier een maandje om aan te sterken en vliegen dan naar Noord Noorwegen om te paren en te broeden. 
Omslachtige manier van familievorming.

Terug bij de haven zien we de sleepboot "Holland" voor de jachthaven liggen. Oude glorie ( and sweet memories voor Ap uit z'n tijd als 2e stuurman bij Wijsmuller uit IJmuiden )
De sleepboot wordt nu gebruikt voor dagtochten naar Vlieland met betalende passagiers, inclusief een snelle tocht met een RIB. De bemanning bestaat volledig uit vrijwilligers.


's Middags trekt er weer een onweersfront over, er valt veel regen uit, maar het onweer valt mee. 
We eten wat over was van de afgelopen dagen, heerlijk. 

Na flinke buien is de lucht mooi helder. We genieten van een schitterende zonsondergang, gewoon vanuit de kuip.



Vrijdag 20 mei zouden we vertrekken naar Makkum. Er staat erg weinig wind, ZO 1-2 en uit de verkeerde richting. We hebben geen zin om 18 zm op te kruisen en al helemaal geen zin om op de motor te varen. En een extra dag op Vlieland is niet te versmaden.

Het is lekker weer, we poetsen een deel van de kuip en zetten het in de was. We hebben geen zin in een lange fietstocht en we hebben geen zin in een terrasje. Ineke's lumineuze idee is om in de duinen te gaan picknicken ! Goed plan 


We fietsen terug door het bos, langs een grote kikkervijver. De groene kikkers geven een oorverdovend concert, ze kwaken niet echt, maar maken een ratelend gorgelend geluid. (bruine kikkers kwaken)

Ap doet boodschappen om vanavond nasi te maken en fiets terug in de regen. Het blijft regenen tot een uur of acht vanavond.
In een box verderop meert een namaak sleepboot af, wel een leuk, fantasievol schip, de Duitse schipper vaart solo, ook over de Noordzee.  Hij heeft de registratieletters in seinvlaggen in het mastje gehesen.


De nasi smaakt prima, satehsausje er bij. Om acht uur draait de wind naar West en klaart het op. Binnen in de kajuit is alles vochtig en klam, het Mobicool trucker kacheltje doet een paar uurtjes goede dienst.

Vier dagen Vlieland zijn uitstekend bevallen, het is een fantastisch eiland in voor- en naseizoen !

Morgen rond half elf willen we vertrekken. Via het Franse Gaatje en misschien een stuk afsteken over de plaat. naar het Inschot.













Geen opmerkingen:

Een reactie posten