donderdag 19 mei 2022

12-23 mei 2022 - North Beach BBQ in Friesland en dan naar de Wadden - Dag 6 en 7

Dinsdag 17 en woensdag 18 mei - Genieten op Vlieland

Het is deze dinsdag heerlijk rustig in de jachthaven, we komen hier graag in voor- en naseizoen. Brede steigers, lange vingersteigers, stroom, water, goed sanitair.

op de achtergrond fietsverhuur "Jan van Vlieland" 

Het is schitterend weer, een frisse wind uit het NO, maar volop zon. We doen uiteraard rustig aan, paar kleine klusjes aan de boot, wandelen naar het dorp om boodschappen en een (duur) ijsje. 

Dat is even schrikken: ijsje met twee bolletjes  € 4,40 - wel lekker ijs !

Er woedt een supermarktstrijd in het dorp. Er zijn er twee,  Spar en Coop, op 100 m van elkaar in de dorpsstraat. De Coop wordt overgenomen door Plus. Maar Plus is ook eigenaar van de Spar. Twee winkels van hetzelfde concern vindt de ACM niet goed. De eigenaar van de Coop, Marijn Kapinga is boos. Hij wilde net uitbreiden met het pand naast de winkel. In september val de beslissing, dan wordt de Coop een AH, Jumbo of Poiesz.

Rond 15.00 h. is het laag water en de scholeksters en kluten genieten van een feestmaal.


Op de dijk, in het dorp en op de fietspaden komen we het kenmerkende voor- en naseizoen publiek tegen:  pensionado's met ANWB afritsbroeken en op E-bikes. En groepen schaars geklede, Duitse jongeren van de schepen van de bruine vloot. 

We wandelen terug naar het dorp, de beruchte roestige "pierenboot" is vervangen door een nieuwer exemplaar. Maar aan de inventaris is niks veranderd !


In de kuip genieten we van een lekkere rosé, lezen de digitale VK en een goed boek van Hans Goedkoop over zijn familie in Indonesië. 
Ineke maakt "chili sin carne" met champignons en prei. Recept uit het boordkookboekje van de WSV Lelystad. Erg lekker.


Woensdag gaan we om 10 uur de huurfietsen ophalen bij Jan van Vlieland. Ik vraag terloops of hij ook een bandje kan wisselen van de Brompton. "Maar natuurlijk meneer" zegt de jonge monteur. "breng vanmiddag maar even langs" . 
Een uurtje later is de fiets klaar, nieuwe binnen- en buitenband (een echte Schwalbe marathon plus), ketting en tandwielen schoongemaakt en gesmeerd. Ziet er weer prachtig uit voor een vriendenprijsje.

We fietsen de bekende route, langs de "de Waard" camping Stortemelk ( we maken een plan om hier volgend jaar in mei twee grotere ingerichte tenten te huren met kinderen en kleinkinderen)

Wind tegen op het duinfietspad, mooie rustgevende omgeving, af en toe afstappen om plantjes te bestuderen en een foto te maken. Volledig ont-stressen, heerlijk.


De fietstocht eindigt natuurlijk bij het Posthuys. Prima broodjes, lekker in het zonnetje, uit de wind. Vriendelijke bediening door een jongen uit Bratislava en een meisje uit Jakarta, horeca personeel is moeilijk te vinden.

We fietsen langs de waddenkant terug. We zien eidereenden met 21 pullen, prachtig gezicht.
Morgen ga ik er langs met een betere camera.



's Avonds maakt Ap een prei-aardappelgratin met kerrie en kaas.
Morgen, 19 mei,  worden zowel 's morgens als 's middags hevige onweersbuien voorspeld en veel regen. Daar hebben we geen zin in. Het is geen straf om nog een dagje langer op dit heerlijke eiland te blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten