vrijdag 12 mei 2023

10 - 17 Mei 2023 - Weekje scharrelen in Friesland - dag 2 en3

 Donderdag 11 mei 

Het is hier doodstil aan de Grutte Krite, vanmorgen werden we wakker van het gekwetter van tientallen vogels. En van de regen die op de buiskap drupt. Het is grijs en miezerig weer, maar rond het middaguur zal het opknappen.
De rondvaartboot van Earnewald vaart misstroostig voorbij om 10 uur. 


Rond twaalf uur knapt het op en maken we voor en achter. In een half uurtje varen we door mooie kreekjes naar Earnewald, de passantenhaven. Dat dachten we tenminste, maar we blijken aan de boodschappensteiger te liggen.
Even verhalen dus, de echte pasantenhaven is bijna leeg, we vinden een mooi plekje aan de kant.


Even het dorp verkennen. De meest essentiële zaken zijn op loopafstand:  een Coop supermarkt, een pizzeria en mooie sanitaire voorzieningen. Havengeld betalen gaat bij de automaat: € 24,- voor twee nachten. 
Rondje door het dorp, boodschappen bij de Coop, fietsroutes bij de VVV. 
Vanavond maken we Libanese Tabouleh, er staat nog een frisse oostenwind, maar in de kajuit is het warm en gezellig.

Vrijdag 12 mei

Ontbijtje, prima douches hier, schoon schip maken en om elf uur vertrekken we voor het "pontjesfietsrondje" Ineke huurt een fiets bij Hollema, Ap op de Brompton. Leuke tocht langs en door een oud landschap.


Langs het fietspad naar Warten staat volop lijnzaad en fluitekruid. Dankzij de stikstofdepositie doet vooral het fluitekruid het erg goed. De meeste weilanden zijn leeg en ingezaaid met raaigras voor de koeien op stal. 


Het pontje over het PM kanaal is een zonnepontje, vaart op zonne-energie.
We fietsen door Warten, leuk dorp, we zijn er een paar keer met de boot doorheen gevaren, maar op de fiets is het anders.

Het fietspad naar Grou is een beetje saai. Natuurmonumenten is bezig om "bio-bermen"te maken, met o.a. "Eco-hopen" 


In Grou eten we bij de Theetuin een lekker broodje en fietsen verder. Twee pontjes in Grou en dan een lange weg door de Burd met de oostenwind op de kop. In dit gebied nog veel natuurlijke weides, met koeien, vogels en bloemen. 
En natturlijk weer een pontje !


Het is nog een heel stuk naar de Hooidamsbrug. Er vaart net een dikke duwbak door de brug, met hooguit 50 cm ruimte aan beide boorden. Knap manoevreren !


Vanaf de brug is het nog 5 km om de noord, langs een kanoroute en door het bungolowpark It Wiid.
Het 5e pontje van vandaag brengt ons weer in Earnewald. Het is in de passantenhaven wat drukker geworden met motorboten. 
Even uitrusten aan boord en om 19 uur gaan we eten bij de plaatselijke pizzeria. Prima pizza en lekkere spaghetti carbonara. 
Morgen beloofd mooi, zonnig weer en we zijn van plan om een rondje te fietsen naar o.a. het turfmuseum in Nij Neets.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten