maandag 15 mei 2023

10 - 17 Mei 2023 - Weekje scharrelen in Friesland - dag 5 en 6

 Zondag 14 en maandag 15 mei - Van Eernewoude via Gudzekop naar Woudsend.

We zijn uitgefietst en gaan weer lekker zeilen. De zon schijnt, er staat een zacht oosten windje, heerlijk weertje.

Een grote, hoge motorboot van zeker 10 m. heeft onze box geblokkeerd. We liggen aan de steiger tot 8 meter lengte, dus iets klopt er niet. Maar de schipper uit een dorp in de buurt is goed bevriend met de havenmeester. Vandaar.
Met hulp van de schipper en z'n zoon en dochter komen we vlotjes uit de box. 
We willen GTL tanken, maar Wester gaat pas om 1300 h. open.

We kunnen al snel de kluiver uitrollen en zeilen rustig door wat kreken naar het Pikmeer. Daar komen we de Digna tegen, mooi onder zeil (nieuwe zeilen ?)
Vanaf Grou moeten we het PM kanaal op, er staat te weinig wind om te zeilen. Maar op het Sneekermeer kunnen de zeilen omhoog. Heerlijk varen zo, Het is bewolkt, maar de temperatuur is aangenaam.


Als we het meer zijn overgestoken valt de wind weg. We hebben geen zin om op de motor te varen en meren af op "onze" Gudzekop. We zijn het enige schip en genieten weer van de rust en de vogels.

In de bakskist vinden we nog blikjes en pakjes om een lekkere macaronischotel te maken. Doet erg denken aan de campinghappen die we maakten toen we nog met drie kinderen in Frankrijk of Zwitserland kampeerden.

Ineke smeert het berghout in met teakolie, dat ziet er weer schitterend uit voor de komende weken.

De avond valt, Ap luistert natuurlijk naar het radioverslag van Feyenoord en jawel, WE zijn kampioen. Verdiend !!





Maandag 15 mei, 
Het is 's morgen een beetje grijs en diezig, maar om tien uur trekt het op. Er staat een koude WZW wind, dat hadden we niet verwacht, er zou een mooie NW wind staan zodat Workum bezeild is.

Om elf uur gooien we los en op de motor door de Holle Greft naar het PM kanaal. De brug draait vlot, maar van zeilen komt niks terecht. Op de Jeltesloot de wind pal tegen. We hebben geen zin om op de motor, of kruisend met heel weinig wind, naar Workum te zeilen en nemen de afslag naar Woudsend.
Prima jachthaven, we krijgen een mooi plekje aan de langssteiger en als we eenmaal liggen krimpt de wind naar het noorden. Zul je altijd zien.....


Het plan was om in Workum asperges te gaan eten. In Woudsend zijn alle restaurants op maandag gesloten (behalve Het Ponkje, maar die serveren geen asperges...)
Bij de Spar dus asperges gekocht en aardappeltjes, en ham, roomboter en eieren.  Het valt nog niet mee om op twee gaspitten een uitgebreide maaltijd te maken, maar het lukt en om zes uur zitten we aan een culinaire schotel.


Morgen maar afwachten wat het weer doet, mogelijk een lekker stuk zeilen op het Heegermeer en dan later richting een Marrekriteplek of terug naar Akkrum.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten