maandag 15 mei 2023

10 - 17 Mei 2023 - Weekje scharrelen in Friesland - dag 4

 Zaterdag 13 mei - Rondje fietsen naar Nye Beets ( 32 km)

Het is weer een mooie dag, zonnig, maar er staat een stevige oostenwind. We besluiten een rondje met de klok mee te fietsen, dan hebben we op de terugweg de wind in de rug. (Dachten we ....)

We beginnen weer met het pontje van Eernewoude, dan zuidwaarts langs een canping, bungalowpark en woonboten, tot de Hooidambrug. Daar ligt een groot hotel-restaurant, Ie-Sigt.  Ha, koffie met wat lekkers, dat hebben we verdiend vinden we. Het is een mooi terras, de koffie is prima, de diepvriesappeltaart (van de Sligro) komt uit de koeling en is ronduit slecht. We rekenen € 14,- af. Tja de horeca wordt er niet beter op.

Het volgende pontje gaat over de Kromme Ee, alleen met Pin betalen. Vrolijke 65+ pontschippers, allemaal vrijwilligerswerk, leuk hoor


We fietsen langs een prachtige natuurgebied, de Wijde Ee. Mooie polders en stukken moeras, veel vogels en natuurlijk,bloemenrijk weiland met koeien.


We buigen af naar het zuiden, door een prachtig bos, richting Nij Beets. Eindelijk wind mee !

Het museum It Damshus is een leuk openluchtmuseum en geeft een goed beeld van de zware omstandigheden van de laagveenwerkers tot het einde van de 19e eeuw. Ook het verhaal van o.a. Domela Nieuwenhuis en socialistische onderwijzers en dominees.


Er wordt een aardige film vertoond, met veelal lokale acteurs, over het harde leven van de veenwerkers. Er staan huisjes, loodsen, droogschuren, turfschepen, met daaro weer een huisje. Alles mooi (te mooi) ingericht met oude spulletjes. Altijd leuk deze kleine streekmusea die ook weer door vrijwilligers worden gedraaid.




Rond vier uur hebben we alles wel zo'n beetje bekekekn en fietsen we langs een kanaal richting Veenhoop. De wind is inmiddels in de NW hoek gaan zitten. Dat valt tegen. Ineke fietst comfortabel met haar 7 versnellingen, Ap moet stoempen op z'n Brompton. Halverwege tijd voor een broodje kaas en na een uurtje zijn we weer bij het pontje bij Veenhoop. Dan is het nog een half uurtje naar het pontje van Eernewoude.

We hebben geen puf om te koken en Ineke haalt een pizza bij Porta Casa, prima !

Morgen wordt weer een zonnige dag, met een beetje wind. We zeilen dan rustig richting Langweer of Woudsend. 
We zijn nog maar 4 dagen weg, en het voelt al als een lange vakantie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten