donderdag 28 mei 2020

2020 Pinkstervakantie - Dag 3 - Stavoren naar Texel (Oudeschild)

Donderdag 28 mei  -  Over het Vaarwater over de Bollen naar Oudeschild
  • Stavoren - Oudeschild  26 zm  - Totaal 51 zm
  • Vertrek : 10.15 h. door de sluis. Aankomst Oudeschild 16.30 h.
  • Wind: N 3 ruimend naar NO 3-4
  • Weer: Zonnig, 21 gr. C

Ineke gaat om 8 uur naar de grote Coop, vanavond Fusili a la tutti, we weten niet hoe laat we op Texel aankomen. Om negen uur liggen we bij v.d. Pol voor GTL diesel in de tank en twee kleine jerrycans, nieuwe Canpingaz fles en een krantje. 
Henk heeft zich verslapen, maar om kwar voor tien is alles geregeld en kunnen we schutten in de sluis. Gaat weer vlotjes, twee jachten in de kolk. Om kwart over tien zeil zetten in de voorhaven en met halve wind, 4-5 kts,  naar Den Oever. Weinig zeiljachten op het IJsselmeer, dat zal met het komend Pinksterweekend wel anders zijn.

We zijn om half een, mooi op tijd, bij de Strevinsluis, maar pech, de noordelijke sluisdeur zit vast. We wachten drie kwartier, inmiddels een grote binnenvaartschip binnengelopen. Die mag natuurlijk eerst. Maar we hebben geluk, van de sluismeester mogen we achter de Asterix (meer een Obelix...) in de sluis, het past allemaal precies. Ineke legt een extra voorlijntje, want beetje bezorgd voor het schroefgeweld bij het uitvaren van deze 85 m. lange en 12 m. brede binnenvaart tanker. (De sluis is 13 m. breed...)




Om kwart voor twee, eigenlijk een uurtje te laat, varen we opgewekt de sluis uit. Weer op zout water, heerlijk, de Schone Waardin in haar element.
De wind is wat gekrompen naar NNO en geeft een krap bezeilde koers, de stroom van 2 kts helpt een handje en om kwart voor drie gaan we stuurboord uit door het Vaarwater van de Bollen. De erg kleine groene tonnen zijn moeilijk te vinden, maar Ineke heeft "wadvaarders ogen" en loodst ons soepel over de route. Volgens Quicktide kunnen we tot 16.00 h. over de Bollen en we zijn er om 15.30 h. Bij de zandbank staat 30 cm water onder de kiel, maar we stoten toch even op een zandbult. Vanwege de O en NO wind van de afgelopen dagen geeft RWS zo'n 20 cm afwaai, en te laat vertrokken........ 

Na het zandbankje flink afvallen en met 2 kts stroom mee richting Oudeschild waar we om 16.30 h. afmeren aan de bekende (N)B-steiger. Nog geen nieuwe grote vingersteigers, en verplicht aan stuurboord afmeren, hogerwal. De buurman neemt een lijntje aan, we liggen hier prima met de kop in de wind.


We blijven een dag of drie, morgen fietsen huren en de komende dagen het eiland rond fietsen. Jammer, geen lekkere lunch bij Paal 12 en geen kibbeling bij Veronica. Dat wordt broodjes mee, al zal er hier en daar wel een frietje te krijgen zijn. 
De  toeristenbelasting is wel verhoogd, nu  2,25 p.p. / nacht. Nog een schijntje vergeleken met de Kurtax op de Duitse Waddeneilanden.

Groeten uit  Waddenhaven Texel !





Geen opmerkingen:

Een reactie posten