vrijdag 29 mei 2020

2020 Pinkstervakantie - Dag 4 - Oudeschild,Texel

Vrijdag 29 mei

Er staat een koude NO wind, we slapen uit, maken een eenvoudig ontbijtje en besluiten rond 11 uur dat we vandaag nog geen fietsen huren.  Lekker luieren op de boot, schoonmaken (de schipperse moppert een beetje dat ik na het solo varen de boot niet spic & span heb achtergelaten. Is niet waar natuurlijk.....)

Het is rustig in de haven, aan elke vingersteiger mag maar 1 schip liggen, de totale capaciteit van de haven is nu 125 jachten.  Vanaf de C steiger liggen de grotere jachten, aan nieuwe grote vingersteigers. De A en B steiger moeten nog een jaartje wachten, budget problemen door de crisis.


Na wat klusjes ( piepende zijschotten - opgelost met Pledge, huikje van de fok zoeken, gaatjes opvullen waar de klok gezeten heeft), puzzelen, lezen, siesta, etc is het tijd voor een wandeling naar het dorp. Ook de vissers zijn getroffen door de corona crisis, want geen afzet meer aan restaurants en geen mosselen voor onze Belgische vrienden. Er liggen 12 vis- en garnalenkotters en 3 mossel schepen aan de kant. Die komen normaal op vrijdag terug van 5 dagen op zee.



Ook de grote rivier cruise schepen zijn werkeloos en liggen 3-dik aan de kade.
(Voor de kust van Scheveningen liggen 3 heel grote cruiseschepen voor anker, o.a. van de HAL)


In het dorp is het niet erg druk, maar er zijn een paar winkels open en bij Het Vispaleis halen we kibbeling met frietjes. Aan de overkant van zaak staan opgestapelde pallets, op zithoogte.
"Opeens stonden ze daar, ik weet ook niet wie dat gedaan heeft"zegt de uitbaatster.


Het smaakt prima, lekker zonnetje, uit de wind.

Bij de Spar doen we wat boodschappen, eten klaarmaken hoeft vanavond niet na die grote portie kibbeling.

In de vissershaven ligt een klein, erg luxe cruiseschip, MV Corinthian, te wachten op betere tijden
(nou ja, klein, toch nog 100 m. LOA)


Er komen nog wat jachten binnenvaren, met de ebstroom uit Kornwerderzand, want Vlieland is vol de komende dagen. Op kanaal 12 luisteren we mee als jachten zich aanmelden. Dan zegt de havenmeester waar je mag liggen (als je tenminste een dag van te voren een email hebt gestuurd) Gaat allemaal erg soepeltjes al mogen sommige schippers m.i. een cursus ether discipline volgen. 

De wind is inmiddels aangewakkerd naar een dikke NO 5. 
Maar morgen toch fietsen huren en een half rondje Texel fietsen !





Geen opmerkingen:

Een reactie posten