zaterdag 30 mei 2020

2020 Pinkstervakantie - Dag 5 - Oudeschild,Texel


Zaterdag 30 mei 2020

Om half acht schijnt de zon al uitbundig over het wad, er staat een zwak NO windje, perfect fietsweer. Ap gaat om 8 uur naar het havenwinkeltje / fietsverhuur "De Bevoorrading" om twee fietsen. Ook hier crisis, want staan er normaal zo'n 250 fietsen in de verhuur, nu een stuk of zestig.
Wel verse stokbroodjes, dus een prima ontbijtje.

De KNRM reddingsboot Joke Dijkstra maakt een PR rondje door de jachthaven, we zijn natuurlijk al 20 jaar lid en ze hebben ons in 2010 geholpen met een brandstofprobleem boven Schiermonnikoog, windstil, 17.00 h. stroom tegen,. Een van de opstappers is de zoon van de bakker van Schiermonnikoog, dus daar kopen we altijd ons Waddenbrood.
 

Rond elf uur fietsen we om de noord langs de Waddendijk met een windje NO 2 op de kop. Heerlijk om weer op Texel te fietsen. We fietsen langs een prikken route vlak langs de dijk, vanavond eens op de kaart kijken, ziet er spannend uit.

Na een half uurtje komen we in een mooi vogelgebied, De Zandkes, ontstaan nadat de nieuwe zeedijk werd rechtgetrokken en tussen oude en nieuwe dijk een gebied met brak water ontstond.

 
Verderop weer de dijk op, naar de "IJzeren Kaap" een baken voor de (oester) vissers van Oosterend.
Tot halverwege de negentiende eeuw lag er een geultje van de Wadden naar Oosterend. Om dat geultje te vinden moesten de vissers de IJzeren Kaap en de NH kerktoren van Oosterend in 1 lijn hebben, mooi bedacht en nog mooier uitgevoerd. Het is nu een rijksmonument. De Kaap is ontworpen door Quirinus Harder, die ook de gietijzeren vuurtoren bij Cocksdorp heeft ontworpen


De dijk weer naar beneden staat een mooi VW busje, dezelfde die wij in 1977 eventjes in Bolivia hadden. (na veel pech kwam er na een jaartje een Toyota FJ 40, Ineke's trots en toeverlaat )


Na een kwartiertje zijn we in Oosterend, de voormalige vissersplaats. Halverwege de 19e eeuw lagen hier 80 "blazers" maar door verzanding zijn die uitgeweken naar Oudeschild.
Bij de mooie NH kerk staan wat bankjes, er is een kleine Spar die ijsjes verkoopt, wat wil een mens nog meer.
Er staat bij de kerk een sympathiek beeldje van drie mannen die vis staan te verhandelen. 


"De beurzende vissers"
Beeldengroep van drie mannen, die aan het onderhandelen zijn. Het beeld is gemaakt op basis van oude foto's en filmbeelden. Het beeld staat op de oude beurs aan het Oosterender Kerkplein, naast de oude barometer.
Gemaakt door Anna de Visser, beeldhouwster te Oosterend en 
onthuld op 23 juli 2008 door de vier oudste vertegenwoordigers van de oudste vissersgeslachten van Oosterend, de heren C. Drijver, A. Ellen, B. Vlaming en A. Van der Vis.

Oosterend is een prachtig dorp met nauwe straatjes en steegjes. Veel huisjes nu in de verhuur natuurlijk, maar het wordt mooi en authentiek onderhouden.


Na Oosterend krijgen we de wind mee naar De Waal. Op het pleintje bij de kerk onze broodjes opgegeten, de Volkskrant gelezen, het is een relaxed dagje.

Van De Waal naar Den Burg, even door de twee winkelstraten gelopen om lekker brood en iets lekkers voor morgen. Maar Ap vindt het al snel te druk in de smalle straatjes en na een half uurtje zitten we weer op de fiets. Nog 5 km naar Oudeschild, de wind is geruimd naar O  en waait nu Bft 5. Het zeewind effect. We komen vermoeid en voldaan aan. In de jachthaven arriveren nog redelijk wat jachten, Het soepel afmeren achteruit een box in met Oost 5 is niet iedereen gegeven, aan onze steiger helpen we een handje.
Op kanaal 12 meldt de havenmeester dat de jachthaven nu echt helemaal vol is, een paar grotere jachten worden naar Den Helder gestuurd, niet gereserveerd is geen plaats, ook niet als je een jacht van 14 m. hebt. Alleen drie kleine jachtjes kunnen nog aan de B steiger terecht.

Na dit semi-culturele uitje is het ttjd voor een wijntje met nootjes en een Caesar salad. Morgen weer fietsen, dan naar de duinen en het bos. Nu nog even genieten van de georganiseerde chaos op kanaal 12.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten