maandag 20 juni 2022

Juni-Juli 2022 - Week 2 Duitse Wadden - Lauwersoog via Borkum naar Greetsiel

 Vrijdag 17 juni -  Over 4 wantijen naar Borkum

  •  Lauwersmeer - Borkum 27 zm - totaal deze vakantie 57 zm
  • V. Lauwersoog 10.00 h. ( HW - 3,5 h.)  A. Borkum 16.00 h.
  • Wind: Z 2-3 , later ZZW1-2
  • Weer: zonnig, 20 gr. C
Om 08.00 h. gooien we los. De Madame Rosa blijft nog een paar uurtjes liggen, wachten op gunstig tij voor Schiermonnikoog.
We zijn om 08.45 bij de sluis. Daar horen we van een andere zeiler dat de brug van 09.00-09.30 h. niet draait. Heeft te maken met het verkeer dat met de veerpont naar Schier mee moet, of er af komt. Dus voortaan de vertrektijden van de veerpont opzoeken.
Wij kunnen snel schutten en draaien nog even de Waddenhaven in voor een getij- en sanitaire stop. 


Die sluis (met een brug midden over de kolk..) had er niet meer moeten zijn van RWS. Bij het afsluiten van het Lauwersmeer is deze sluis aangelegd voor het werktransport voor de werkzaamheden aan het Lauwersmeer. Nadat alles klaar was, was de sluis volgens RWS niet meer nodig. De viskotters van Zoutkamp hadden nu immers Lauwersoog als thuishaven. Via veel gelobby van watersport organisaties en de provincie Friesland en Groningen mocht de (onhandige) sluis blijven. Zonder die sluis zou de plezier- en binnenvaart via Delfzijl naar buiten moeten. 

Om 10 uur voor & achter, het is prachtig weer, lekker zuiden windje, 2 kts stroom mee. We varen door het Poepegat langs de geleidingslichten van de luchtmacht. We moeten vaart minderen anders zijn we te vroeg bij het Lutjewad. Heerlijk zeilweer, genieten !

Op een zandplaat bij de Groninger Balg liggen wat zeehonden in het water, te ver weg voor een goede foto, maar toch...



Bij het Lutjewad zeilen we even door de zachte modder, we zijn een kwartier te vroeg. Ineke aan de helmstok langs de rode tonnetjes.
Het begint warmer te worden, de zeiljassen kunnen uit


Na het Lutjewad volgen nog het Pieterburenwad (na de U-bocht even de motor bij) en de lange, diepe Zuidoost Lauwers. Bij de scheidingston naar Noordpolderzijl draaien we even een rondje. Vorig jaar voeren we met 5 NB's naar binnen, prachtige tocht.


We zijn snel bij de Eems Ra. Het is rustig weer en HW, dus we kunnen de Meeuwenstaart veilig oversteken richting het Star Wars baken bij het begin van de aanloop naar Borkum, de Fisher Balje.



De ebstroom in de Fisherbalje staat flink tegen, 3 kts, springtij. We zeilen halve wind, maar de motor moet een half uurtje bij voor de laatste 1,5 zm.

De Port Henri jachthaven is flink uitgebaggerd, maar een lange steiger en veel zijsteigers zijn ook weggebaggerd. We meren af aan de W kant van de lange steiger, daar ligt het minste bagger depot.


Mooie tocht, bijna alles kunnen zeilen, en het nieuwe grootzeil en fok stonden er strak bij. We varen nu zeker 10 gr. hoger aan de wind.  
De fokneerhaler en de lazyjacks doen goede dienst. 

Om 17.00 h. komt de Waere binnen. Zij zijn vanmorgen heel vroeg uit Lauwersoog vertrokken en boven Schiermonnikoog en Rottumeroog langs naar Borkum gezeild.

's Avonds eten we met Ed en Margret lekkere visjes in het haven restaurant. 
De haven en het restaurant worden nu helemaal door een Turkse familie gerund. Liggeld € 2,- per meter, stroom € 3,- en de douche muntjes kosten € 2,-  Aan onderhoud van de haven wordt weinig gedaan. Tip van Tadorna: probeer de Burkana haven hiernaast, prima voorzieningen en redelijke prijzen.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten