maandag 27 juni 2022

Juni-Juli 2022 - Week 3 Duitse Wadden - Greetsiel naar Norderney

  Zaterdag 25 juni - Voor de wind naar Norderney

  •  Greetsiel - Norderney 17 zm - totaal 81 zm
  • V. Greetsiel 06.00 h. Door de sluis 07.30 h. ( HW - 2,5 h.) A. Norderney 12.30 h 
  • Wind: ZW, veranderlijk 1-3
  • Weer: zonnig, 22 gr. C
We gooien los om 06.00 h. en varen rustig in een uurtje naar de sluis van het Sperrwerk Leysiel. In de sluis moeten we een kwartiertje wachten, er is nog een zeiljacht onderweg.
We gaan twee meter omhoog, heel snel. Tip: de lange lijnen die aan de sluismuur hangen zijn hardstikke vies, dus doe handschoenen aan.

Achter de sluis ligt een schip van de GWDS, de "Generaldirektion Wasserstrassen und Schiffahrt", vol met prikken. Ze pakken het hier grondig aan. Geen pakjesboot maar een prikkenboot.

.
Op het wantij van de Bantsbalje staat minimaal 1,5 m water. Het is een Seehunde Schutzgebiet, je mag er 3 uur voor en na HW door de geul varen. 
Het is lekker zeilweer, op grootzeil en fok lopen we 4-5 kts. en zijn rond 10 uur onder Juist. 

We kijken door de verrekijker of we de Kuum naar buiten zien komen vanuit Juist, maar nog niks te zien. Later zien we in de verte een wit zeil, vast de gennaker van de Kuum

Het wantij onder Juist is vrij diep en goed aangegeven door héél veel prikken.


We varen vrij dicht langs de oostpunt van Norderney, een groot breed strand, 


De veerboten uit Norddeich varen af en aan. Het is weekend en mooi weer, dus veel dagjesmensen..  


De wind is toegenomen tot W 3, er staat veel stroom voor de havenmond. We varen een stukje door om de zeilen te strijken. Dat hadden we natuurlijk beter in de brede, lange haven kunnen doen, lesje voor de volgende keer.

We weten nog van drie jaar geleden dat je om de steigers aan de noordkant heen moet varen. Vlak voor he havenkantoor liggen de jachten < 8 meter.


Als we net afgemeerd zijn krijgen we een berichtje van de Kuum dat ze bij Norderney zijn. Ze varen door naar Baltrum en maken vóór het Norderneyer WfW een getijstop.

Het is lekker weer, we zetten de zonnetent en genieten een uurtje van een verdiende siesta.

's Avonds eten we in het havenrestaurant. Is geen aanrader meer. De bediening (hele aardige Filipino's) is heel vriendelijk, maar het eten zeer matig. En ze durven € 9,- voor een glas witte wijn te vragen.

Dan maar een lekker biertje en dadelijk op de boot nog een afzakkertje. We blijven drie nachten en zijn benieuwd of de boze havenmeester van drie jaar geleden (die  van de kapotte wasmachine, met dat bruine overhemd...) er nog steeds is.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten