dinsdag 2 augustus 2016

Dag 22 en 23 - Zomervakantie 2016 - Makkum en Terschelling


Dinsdag 2 aug. 

  • Makkum - Terschelling
  • Vertrek Makkum 09.30 h.  Aankomst Terschelling 16.30 h. 
  • Log 24 ZM. Totaal  206 ZM
  • Wind: Z 2-3 krimpend naar ZO 3
  • Weer: Bij vertrek bewolkt, 's middags zonnig  18-22 gr. C

Rond 10.00 h is het HW Kornwerderzand en om half elf waren we vlotjes door de Lorenz sluis. Er staat een mooie Zuidelijke wind, 2-3, dus grootzeil aan de bulletalie en de kluiver uitgeboomd. Over het Zuidoostrak, samen met een paar klippers, en eenmaal in het Inschot ging de stroom hard meelopen.



Een echte zondagmiddagrit, ook al was het dinsdag. We zeilden met 7 kts naar de nieuw betonde route van het Schuitengat.  Terschelling en Vlieland kwamen snel dichtbij en onder de Richel lagen zeker 8 platbodems droog te vallen.

Hieronder een filmpje van deze tocht, vooral het serene kabbelen van het water, daar wordt iedereen toch gelukkig van ?

https://www.youtube.com/watch?v=J9pz_D2vZts&feature=youtu.be


In het Schuitengat stond, een uur voor LW, nog 1.10 m. water, maar de stroom stond wel gelijk 2 kts tegen ! Er maken zo te zien alleen platbodems gebruik van deze route en en enkel klein jachtje. Toch scheelt het een uurtje t.o.v. de traditionele route door West Meep en Slenk.

Om !6.00 h. liepen we de haven van Terschelling binnen en kregen een ligplaats bij de kleine bootjes. We liggen als 3e, en laatste op de rij, mooi uitzicht op de haven en aardige buren.
Nog een korte wandeling naar het dorp, fietsen gehuurd en een ijsje gegeten onder de Brandaris. We blijven hier een dag of drie, de windverwachting voor de komende dagen is ZW 5-6 ...


Maandag 1 Aug.
    • Fietsen van Makkum naar Bolsward
    • Gefietst : 26 km
    • Wind: W 2-3  
    • Weer: Licht bewolkt, veelal zonnig, 18-22 gr.
Na de pittige tocht gisteren was het tijd voor een rustige fietsdag. Bij het havenkantoor kun je prima fietsen huren voor een halve dag, dus om half een richting Bolsward, een fietstochtje, met een paar omzwervingen, van 15 km.




In Bolsward rondgewandeld, batterijen voor de boordradio gekocht en natuurlijk koffie met wat lekkers. We liepen tegen de rondvaartboot aan, project van de gemeente en een paar enthousiaste vrijwilligers.

Het werd een leuke tocht op een electro sloep, heel stil. Bolsward heeft een rijke historie als Hanzestad en lag tot ver in de middeleeuwen aan de Friese zee.

Terugfietsen was even lastig, de W wind was aangetrokken.... We genoten van het mooie wijdse Friese landschap met vooral lege weides, ingezaaid met productiegras voor de melkkoeien op stal.


Terug in Makkum bij de grote Jumbo boodschappen gedaan, een knabbeltje en borreltje aan boord en in het restaurant van de jachthaven 'Lungo Mare' prima pizza's gegeten.
We kwamen nog een oud-collega van Ineke tegen, Dorien, die drie jaar geleden met man Leo en twee pubers is ge-emigreerd naar Sneek. Werd weer gezellig, en zij halen morgen m'n A.S. Roma pet op die ik in het restaurant heb laten liggen. Gelukkig, want het is een dierbij herinnering aan m'n 3,5 jaar in Rome voordat ik met pensioen mocht/moest.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Albert
    Je bent een geboren en begenadigd bloggist. Boeiend en inspirerend, ik wil volgend jaar ook weer wat langer naar het wad.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je Jur ! Volgend jaar komen we elkaar dus tegen op het wad, net als twee jaar geleden !
    Zaterdag gaan we de nieuwe route naar Ameland over de Waardgronden verkennen.
    Groet ! Ineke en Ap

    BeantwoordenVerwijderen