zondag 7 augustus 2016

Dag 27 - Zomervakantie 2016 - Naar Ameland over de Waardgronden

Zaterdag 6 aug. 

  • Terschelling - Ameland
  • Vertrek Terschelling 07.30 h.  Aankomst Ameland 14.30 h.
  • Log 23 ZM. Totaal  229 ZM
  • Wind: NW 2-3, bij Ameland aantrekkend tot NW 4
  • Weer: Overwegend zonnig en helder, 22-24 gr. C.

Op Terschelling lagen we als 3e en laatste in de rij, dus 1,5 h. na LW, om 07.30 h. konden we probleemloos vertrekken. 
We voeren rustig de haven uit, langs het oude reddingsbootstation, nu eigendom van duikteam Ecuador.


Eenmaal buiten de havenmond het grootzeil en de fok gehesen. Er stond een flinke stroom mee, 1 dag na nieuwe maan, en we kinden niet te hard varen omdat we dan te vroeg bij het wantij en de ondieptes zouden zijn. Het (eerste) wantij van het Oosterom passeerden we om 08.30 h.
Zo met de zon in het oosten en een lekker bakstagwindje was het genieten.

Bij de rode ton Oosterom 44 voeren we niet zoals gebruikelijk rechtdoor naar de Blauwe Balg, maar stuurboord uit om de nieuwe route over de Waardgronden te verkennen.


Deze route is sinds vorig jaar opengsteld door RWS. Hieronder het persbericht en een kaartje met de gele tonnen.

Sinds 26 juli 2016 is de route over de Waardgronden van Terschelling voorzien van de laatste boeien door de bemanning van betonningsvaartuig Schuitengat.

De route "Waardgronden Terschelling" valt binnen de projecten dynamische zonering en "Hotspot Blauwe Balg" welke "sporen" zijn binnen het actieplan vaarrecreatie.

In 2016 was het geboorte seizoen van de gewone zeehonden wat later dan in de voorgaande jaren. Waar we binnen dit gebied voorheen de eerste jongen rond begin mei waarnamen was dat in 2016 pas in de eerste week van juni. Voor zover we het konden tellen zijn er in dit seizoen in het zuidelijke deel van het artikel 20 gebied "Blauwe Balg" tenminste 60 jonge gewone zeehonden geboren.

De afgelopen weken is er door de bemanning van de Krukel behoorlijk ingezet op een adequate monitoring van het gebied en zodoende ontstond er een goed beeld van het gebruik en de aantallen zeehonden binnen het gebied. Zodra er geen jonge zeehonden meer in het meest zuidelijke deel werden gezien is er besloten om tot het markeren van de route over te gaan. Deze markering bestaat uit 21 gele stompe sparboeien voorzien van een geel liggend kruis. Deze boeien dienen binnen het gesloten gebied gedurende de hoogwaterperiode aan de zuidzijde gepasseerd te worden. Daarbuiten is het aan te raden om ze ten zuiden te passeren. De minst gepeilde waterdiepte ligt rond 50 centimeter bij NAP en dit ligt tussen de boeien WG-I en WG-K.



Nu valt het volgens de meeste zeilers wel mee met de verstoring van de natuur in het gebied van de Blauwe Balg, er komen immers elk jaar meer zeehonden bij op de Wadden (de grijze zeehond is het grootste roofdier van Nederland....)

Maar deze nieuwe route is ook een stuk korter en je hebt veel minder tegenstroom. Ander voordeel is dat je bij een stevige wind uit de NW hoek de stevige deining en soms brekende golven in het Borndiep vermijdt.



De route is niet erg opwindend, maar met het WNW windje was het zeer relaxed zelen. Om 10.00 h. liepen we even vast tussen WG F en G, maar snel weer los. Daar ging de stroom tegen lopen, 1-1,5 kts. Het minst diepe punt lag tussen WK K, daar stond 2 uur voor HW nog 1.00 m. Naar het noorden afbuigend kom je in het diepe geultje naar de Kromme Balg en om 12.00 h. passerden we de laatste gele ton WG U. Bij KB 15 Stuurboord uit door het niet betonde geultje richting Molengat.
Daar liep de stroom nog een uurtje mee en om 14.15 h. lagen we afgemeerd in een boxje van de WSV. 
Na een half uurtje liep ook een grote OVNI binnen die met ons uit Terschelling was vertrokken en de route door de Blauwe Balg had gedaan.
De jachthaven was redelijk leeg, een window van rustig weer zorgde er voor dat veel jachten waren vertrokken na het altijd erg gezellige Roggefeest van 5 Aug.

Schoon schip maken en nog even naar de Jumbo vlak bij de jachthaven.
Daar kwam een grote groep Duitse jongeren langs, op weg naar hun vakantieboerderij. 
Ook op Ameland al "rolkofferterreur"



Tegenover ons ligt, net zoals op Terschelling een hele kleine Dufour met ophaalbare kiel. De schipper, Jan Peter, werkt als Head of Operations bij Artsen zonder Grenzen. Hij heeft ook in o.a. Somalia, Z.Soedan en Haiti gewerkt, allemaal fijne landen. De Nederlandse noodhulpwereld is maar klein en we haalden anekdotes op en scholden op het onvermogen van de UN om echt veel te betekenen. Ze hebben nog een uurtje bij ons aan boord een wijntje gedronken. Zijn maat Mario komt uit Uruguay, dus Ineke kon heerlijk in het Spaans "platicar".

De komende twee dagen wordt ZW 5-7 voorspelt, we blijven lekker een paar dagen liggen en gaan met bus en wandelend dit mooie " Ameland Waddendiamant" opnieuw verkennen. Bijna 50 jaar geleden was dit de eerste vakantie van Ineke en mij samen in een tentje. Tijdens een wandeltocht op de Oostpunt, het Oerd, moesten we ons verdedigen tegen agressieve meeuwen. Verder natuurlijk alleen maar Sweet Memories !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten