dinsdag 16 augustus 2016

Dag 34 - Zomervakantie 2016 - Leeuwarden naar Akkrum

zaterdag 13 Aug.

  • Leeuwarden - Akkrum 
  • Vertrek Leeuwarden 09.00 h.   Aankomst Akkrum 15.00 h. 
  • Log 19  ZM. Totaal  272 zm
  • Wind: W 3- 4 
  • Weer: Zonnig en helder, 20 gr. C.

Om negen uur gaan de bruggen draaien in Leeuwarden, nog tijd genoeg om de zaterdagkrant te halen. Om vanuit Leeuwarden richting Akkrum, Sneek, etc. te varen moet je 6 bruggen passeren, waaronder twee spoorbruggen (het boemeltje naar Stavoren en de intercity naar Den Haag). Vooral die spoorbruggen kunnen veel tijd kosten, zeker als je zoals wij niet in almanak hebt gekeken wanneer de openingen zijn...

Een van de mooiste, moderne bruggen van Nederland is de Slauerhoffbrug, de laatste brug voordat je een keuze maakt om naar Harlingen of richting de ZuidWest hoek te varen.




Zeekoorts ( Jan Slauerhoff, scheepsarts, dichter uit Leeuwarden, 1898 - 1936 )


Ik moet weer op zee gaan, een goed schip en in 't verschiet
Een ster om op aan te sturen, anders verlang ik niet.
Het rukken van 't wiel, 't gekraak van het hout, het zeil ertegen,
Als de dag aanbreekt over grauwe zee, door een mist van regen.


Want de roep van de rollende branding, brekende op de kust,

Dreunt diep in het land in mijn oren en laat mij nergens rust,
't Is stil hier, 'k verlang een stormdag, met witte jagende wolken
En hoogopspattend schuim en meeuwen om kronk'lende kolken.


Ik ben een gedoemde zwerver, waar moet ik anders heen?
Maar gelaten door de wind gaan, weg uit de stad van steen.
Geen vrouw, geen haard verwacht mij. Ik blijf ook liever zonder.
'k Heb genoeg aan een pijp op wacht en een glas in 't vooronder.


Om kwart voor elf passeerden we de 6e brug onder Leeuwarden, de Drachtsterbrug, volgend jaar ligt hier een aquaduct.
Na de brug kon het grootzeil omhoog en konden we nog een uurtje zeilen tot de brug van Warga. Die was dicht tussen 12-13 h. mooie gelegenheid om even af te meren en nog een hapje eten van gisteren op te piepen.




Warga is een mooi, maar nogal uitgestorven en vergrijst dorp, zonder voorzieningen om midden in het dorp even af te meren bij een leuk restaurantje of zo.



Na Warga trok het dicht en werd het een beetje diezig en begon het af te toe te miezeren. Afscheid voorlopig van de Friese koeien en het wuivend riet




We voeren vlotjes door Grou, het Prinses Margrietkanaal op en na de heel lang open staande spoorbrug bakboord uit, via de Kromme Knillis naar Akkrum.





Dit kunstwerk in Akkrum verwijst naar de legende over het ontstaan van Akkrum. De twee reuzen Manke Meine en Kromme Knilles zouden omstreeks 1400 een sloot hebben gegraven, die de verschillende nederzettingen met elkaar moest verbinden. Tijdens de werkzaamheden ontdekte Knilles een enorme bocht in de vaart, ter hoogte van het huidige Akkrum, en riep tegen Meine: "Ach Krom!" De boeren in de nederzetting hoorden dit en vonden dit een mooie naam voor hun dorp.

Rond drie uur meerden we af in de vriendelijke, rustige thuishaven "Tusken de Marren" in Akkrum. Nog een paar uur bezig met opruimen, uitruimen en schoonmaken en om 6 uur stapten we met enige weemoed en lichte tegenzin in een verbazend volgestouwde auto en lieten de Schone Waardin waardig achter na een mooie vakantie. 

Goed gedaan famke op je 16e verjaardag !!




2 opmerkingen: