dinsdag 9 augustus 2016

Dag 28 en 29 - Zomervakantie 2016 - Op Ameland en Oude Veerdam loopt onder

Zondag en maandag

    • Relaxen op Ameland
    • Gewandeld: 10 km   In de bus: 32 km. Gefietst : 0 km
    • Wind:  Zaterdag en zondag : W-NW 5-6, af en toe W 7
    • Weer:  Half bewolkt, soms zonnig, af en toe klein buitje
    • Vrij koud, het werd niet warmer dan 20 gr. C.

De kleine jachthaven van Nes, Ameland liep vrijdag in de loop van de dag behoorlijk vol. Ook een paar platbodems die droogvielen ten oosten van de Oude Veerdam kwamen naar binnen want het weerbericht bracht heel veel wind. Op de platbodemsteiger lag het 5 dik, en wij waren blij met ons "Amelander" boxje, vlakbij de twee Zeehondenboten die 1 of 2 keer per dag naar de Blauwe Balg varen. Hoezo verstoring....


Omdat het beide dagen zo hard waaide huurden we geen fietsen, maar besloten we om wandelend en per bus het eiland verder te verkennen.
Vlak bij de jachthaven is een grote Jumbo supermarkt, Verse croissantjes en de Volkskrant vanaf half tien, want die komt mee met de veerboot.

Nes is een aardig dorp met een aantal mooie oude huisjes. Het heeft relatief veel landbouw en veehouderij en de toeristen gaan veelal naar de bungalowparken en de (stacaravan) campings. En verder veel groepsaccomodatie voor jongeren van de vele Duitse katholieke jeugdverenigingen en parochies. Bleekneusjes uit het Ruhrgebied naar de Waddeneilanden. En gelijk hebben ze !


Maandag 8 aug. werd een bijzondere dag. Doorde harde NW wind was er op de Wadden een verhoging (opwaai) van 50 cm, maar in Nes was dat zeker 80 cm. Gevolg was dat de oude (oostelijke) Veerdam (waar o.a. de Amelanders, en wij nu ook, hun boxjes hebben) en waarde zeehondenboten en de grote platbodems afmeren, helemaal onder water liep.
Geen onbekend fenomeen in de herfst en winter, maar middenin de zomer toch vrij uniek.


's Middags om half vier, een uur na HW, zakje het water weer snel en konden we met droge voeten naar het dorp lopen om de bus naar de vuurtoren te nemen. Vanaf de vuurtoren was het niet ver meer lopen naar de oostpunt van Ameland. Op het strand werden we gezandstraald, dus we konden niet anders dan in strandpaviljoen Sunset neerstrijken en met de verrekijker de zeehonden bij de  Blauwe Balg zien liggen.


Of hier echt de mooiste zonsondergangen van Nederland van Nederland te bewonderen zijn weet ik niet, dat zou je aan de Sunset Photography Experts  Joost en Gonnie moeten vragen !

De laatste bus terug zat vol met dagjesmensen en horecapersoneel die de laatste boot van 18.30 h. wilden halen.
Wij reden mee tot de veerhaven, nog steeds een flinke wind en het was flink frisser geworden.

's Avonds een voortreffelijk 3 gangen diner bij lounge restaurant  Van Heeckeren, lekker warm op het verwarmde terras met goede carpaccio en pikante gamba's. Afscheid van Ameland op gepaste wijze gevierd.


Het weerbericht voor dinsdag 9 aug.ziet er redelijk uit: helder weer, weinig regen en NW 4-5. Lauwersoog moet dan goed te doen zijn, dat vinden een aantal schippers van schokkers, zeeschouwen en een mooie hoogaars ook. We wachten het morgen maar even af, we hoeven pas rond half elf te vertrekken.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten