vrijdag 5 augustus 2016

Dag 24, 25 en 26 - Zomervakantie 2016 - Terschelling, fietsen en wandelen

Woensdag, donderdag en vrijdag:

    • Fietsen en wandelen op Terschelling  
    • Gewandeld: 15 km    Gefietst : 45 km
    • Wind: woensdag en donderdag ZW-W  5-6 (soms 7) 
    • Vrijdag NW 3-4
    • Weer: Woensdagnacht regen, daarna  zonnig, soms half bewolkt, 20-22 gr.C.

Het is volgens de vrolijke havenmeester Jelmer (MAROF student op de Zeevaartschool achter de jachthaven) precies 4 jaar geleden dat we hier voor het laatst waren, exact van 2-6 aug 2012 !
Feest- en familie eiland Terschelling heeft natuurlijk een heel andere sfeer dan Vlieland of Schiermonnikoog, maar we hebben het hier altijd goed naar ons zin. Eenmaal buiten de dorpskernen is het nog rustig en idyllisch mooi.
15 jaar geleden kwamen we hier voor het eerst met de Schone Waardin. Ook toen lag vlak naast de gangway naar de passanten steiger een klassieke overnaadse zeiljol. Nog klassieker wellicht is haar antieke British Seagull buitenboordmotor. Wat zou ik graag een dag op dat jolletje de Waddenzee verkennen ! Misschien toch maar eens een oud plan uitvoeren: een weekje een Drascombe huren in Oostmahorn en met 40 cm diepgang op de Oostelijke Wadden scharrelen.



Drie dagen Terschelling ! Het is redelijk weer, wel een harde ZW wind, maar met een beetje fietstochtplanning is het goed fietsen langs bos, duin en strand:



Langs de Waddendijk, niet ver van de jachthaven, staan een paar erg mooie granieten sculpturen. Ze zijn gemaakt in 2006 tijdens en na het 25e Oeral festival. Het materiaal is Zweeds graniet dat aan boord was van het Zweedse s.s. Otto, in 1903 op de Terschellinger gronden vergaan. Het duikteam Ecuador heeft tien jaar geleden een deel van de blokken graniet kunnen bergen. 



Verder langs de waddenkust kom je nog een mooi beschermd kweldertje tegen, het stikt er van de wadvogels en zelfs een fuut is z'n kostje bij elkaar aan t scharrelen



Donderdag 4 aug. slapen we wat langer uit, halen krantje en croissantje en verzamelt Ineke moed om de was te doen. De wasmachines en drogers zijn hier gratis, dus de vele 'langliggers' wassen hier ook hun beddegoed, badhanddoeken, etc. Lange wachtrijen dus bij de wasmachines, maar Ineke glipte er met haar wasje tussendoor.

We fietsen naar Midsland en nog wat verder naar het oosten en door de duinen weer terug. Bij strandtent West hadden we gereserveerd voor een 'dinner with a view' en we werden rijkelijk beloond.
Maar eerst nog even een strandwandeling langs het immens brede, bijna uitgestorven, strand.




Ineke koos voor de lamsfilet, Ap voor de kabeljouw. Prima gerechten en een joyeuze bediening !
Als entrada wat lekker brood met aioli, goed biertje erbij en een magnifiek uitzicht.


Rond 21.30 h. fietsten we voldaan 6 km terug naar de boot, wind tegen maar genoeg calorieen te verbranden.

Vrijdagmorgen was de wind gedraaid naar NW en afgenomen naar 3-4. Rond 8 uur dus Grote Uittocht van jachtjes terug naar het vasteland, Altijd een genot om dat gescharrel te zien als sommige willen blijven, anderen willen uitvaren en dat allemaal op verschillende tijden. Maar iedereen helpt, vrolijk of slaperig, een handje en om 9 uur was de klus geklaard, was de haven voor driekwart leeg en lagen wij weer nummer drie van de rij, naast een paar erg jonge, aardige duitse leraren met een oude motorsailer.

's Morgens nog wat splits- en takelingwerk, nieuwe life-lines gemaakt, een elastiek om de helmstok midscheeps te houden op de motor en de Duitse buren wegwijs gemaakt in de wereld van QuickTide en opwaai en afwaai.

's Middags een mooie fiets- en wandeltocht langs het gebied van het groene strand en de Noordsvaarder en verderop de duinen in. Schitterend gebied met veel mooie plantjes en bloemetjes, "dit is echt een orchidee Ap"   Ineke genoot ! 




Terugwandelend zie je mooi de vuurtoren Bandaris liggen, op VHF kanaal 2 altijd de vriend, vraagbaak en wakend oog voor alle waddenvaarders, beroeps- of pleziervaart.


Om 18.00 h. de fietsen inleveren, nog even wat boodschappen bij de Spar en naar de boot voor een wijntje alvorens hutspot met een balletje gehakt te maken en smakelijk op te eten in de kuip.
Morgen op tijd op, want rond 7 uur willen we vertrekken naar Ameland over de Waardgronden.

2 opmerkingen: