zaterdag 5 augustus 2023

Zomer 2023 - dag 26 t/m 28 - Van Norderney via Borkum naar Delfzijl

 Donderdag 27 juli - Norderney naar Borkum - 24 zm - Totaal 213 zm

We vertrekken pas rond 12.30 h. tijd genoeg om boodschappen te halen bij de Edeka en twee jerrycans met 5 liter diesel. De ANWB fietstassen passen precies op de Brompton en daar passen weer jerrycans van 5 liter in. Wat je allemaal niet mee moet nemen op zo'n klein bootje.


Norderneyis één van de stations van de Duitse kustwacht en betonningsvaartuigen. Er ligt hier altijd een betonningschip met lange berkentakken om prikken uit te zetten, maar die is er nu niet. Wel de opslag van tonnen en boeien. De Duitse tonnen worden met fluoriserende verf geverfd, maar dat reflecterende is er na een paar jaar wel vanaf gespoeld


Om half éen voor&achter, het is redelijk weer, beetje miezerig, NW wind Bft 2-3. 

Onder Juist ligt een lange prikkenroute, het Memmert Wattfahrwasser. Gaat weer vlotjes, bijna alle rakken zijn mooi bezeild.

Het Borkumer WfW aan de oostkant tkant van Borkum  verandert heel snel. De route kronkelt met soms bochten van meer dan 90 gr. langs de prikken. Nauwkeurig varen dus anders loop je vast onder Borkum.....


Om vijf uur gaat het regenen en drijfnat lopen we om zes uur Port Henry binnen. Oliegoed uit, even opknappen en we gaan een heerlijk visje eten bij het havenrestaurant.


Zowel de jachthaven als het restaurant zijn verpacht aan een Turkse familie. De haven is uitgebaggerd, op de drempel bij de toegang meten wij bij LW 110 cm, de steigers zijn ingekort en deels van nieuwe planken voorzien. Een hele verbetering. En gelukkig zijn de legendarische douches gebleven !

De route van vandaag :


 
Vrijdag 28 juli - Borkum  naar Delfzijl - 30 zm - Totaal 243 zm

Het is 's morgens bewolkt en koud. Op de foto kun je goed zien dat de passantensteiger zeker 50 meter korter is geworden. Er zijn plannen om weer nieuwe steigers aan te leggen, maar dat lijkt een meerjarenproject. Het is trouwens een prima haven, met fietsverhuur en de bushalte naar de stad direct aan de haven.


We vertrekken om half één en nemen het laatste restje ebstroom mee in Fisherbalje. Op de Eems neemt de vloed ons vanzelf mee naar Delfzijl. De wind is NW 2-3, kluiver te loevert uitgeboomd, we lopen een rustig vaartje van 4-5 kts. De Eems is geen drukke vaarweg, de enige grote haven is die van Emden en verderop Leer.

Een zeesleper met ponton loopt ons op. Op de ponton twee halve, in de lengte,  achterschepen van een coaster. Die worden nog steds (af) gebouwd in Groningen, maar de casco's worden in Roemenië of Turkije gemaakt. 


Om 1715 h. zijn we bij het begin van het lange havenkanaal naar Delfzijl en een half uurtje later worden we door havenmeester Samantha enthousiast naar een vrije box geloodst. 

De tocht, eerst met Ineke "drie Parels aan de Eems", later met Dick naar Helgoland, zit er op.  28 dagen genieten op 18 m2 , maar met het mooiste uitzicht en het beste gezelschap dat je maar kunt wensen. 

Vanaf mogen solo verder, naar Lauwersoog, dan Ameland, Harlingen, Workum en weer terug naar Akkrum. 
Daar komt een apart verslagje van, voor nu : tot ziens !










Geen opmerkingen:

Een reactie posten