zaterdag 5 augustus 2023

Zomer 2023 - dag 29 t/m 35 - Verwaaid en verregend in Delfzijl

 Zaterdag 29 juli t/m donderdag 3 augustus - Depressies, onweer, koufronten, regen

Zaterdag 29 juli
We beleven de natste juli maand uit de vaderlandse geschiedenis. De wind is bijna altijd ZW of W of NW, vaak met buiige regen en onweer en stevige wind Bft 5-7.
Vanuit Delfzijl kun je zeilend drie kanten op: naar het zuiden (daar zijn we net geweest), over het Eemskanaal naar het westen ( gestremd,de Driebondsbrug vóór Groningen heeft software problemen. Kan opgelost worden, maar wie betaalt: gemeente, provincie, RWS, ze palaveren wat af, maar voorlopig is er maar één opening per week, op vridag van 10.30 tot 11.00 h. File varen .
Naar het NW zeilen lukt ook niet met die heersende W winden. O ja, je kunt ook naar het oosten, Over het wad naar Greetsiel, Norderney, met de eb naar Borkum,  maar ook dan zijn de eerste 15 zm naar het NW. 

Het regent elke dag, soms veel, soms meer, soms nog meer.
Ik breng Dick, met z'n zware plunjezal op m'n vouwfiets, zaterdag naar de trein. Drie uur later is ie weer in Amsterdam bij z'n geliefde. Dag Dick, bedankt voor de gezelligheid, je navigatie- en zeilskills, en je oplossing voor een simpele "vanuit de kuip reven"methode.


Ik ga om kwart over elf een broodje hete kip eten bij Bakker Bart, prima hap.


De volgende vier dagen verlopen volgens een bij zeilers bekend "ik lig verwaaid en hoop op beter" scenario. Weerberichten bekijken, weerkaarten analyseren, vaak naar de lucht kijken, apps uitwisselen met andere North Beach en Waarschip zeilers. Nou ja, ik troost me met de gedachte dat het in een tent ook niet heel fijn is.

Zondag 30 juli - The Stones Unzipped en Oppenheimer

Met de vouwfiets in de Arriva trein van 11.00 h.



Aha, nu weet ik waar Bedum ligt, geboorte- en huidige woonplaats van Arjan Robben. 
Half uurtje naar Groningen, gratis overdekte fietsenstalling. Museum op 5 min. lopen van 't station.
Perfect geregeld.


Als fervent Stones fan mag ik dit natuurlijk niet missen. De "Stones Unzipped"reist de hele wereld over en is nu een paar maanden in Groningen.
Prachtige, enerverende en nostalgische ervaring. Ik wordt helemaal meegezogen in de zeer professioneel opgezette "experience"  24 zalen, drie verdiepingen, perfecte sound overal. 
Gaat dat zien !


De playlist van de tentoonstelling, 60 years the Stones, kun je beluisteren op Spotify.


Na drie uur ben ik weer helemaal hard-core stones fan. Nou vooruit, nog één nostalgische platenhoes:


In de laatste zaal een kwartier durende opname van het concert in Havana in 2016. Fraaie afsluiting.

Na de Stones een andere " atomic experience" de film "Oppenheimer" van Christopher Nolan. Deze producer deed ook o.a. Dunkirk (deels opgenomen bij Urk...) en een aantal Batman films. De film is mooi, interessant, spannend, soms bombastisch en had wel een uurtje korter mogen duren.

Na de film nog een snelle Italiaanse Tosti bij de Tosti Bar en met het treintje weer naar Delfzijl

Maandag t/m donderdag  31 juli t/m 3 aug.
Fietsen, boodschappen doen, koken, borreltje bij de aardige Friendship buren Hugo en Marjan, naar het leuke Waddenmuseum, naar Appingedam, fietsen over de waddendijk, bezoek aan het iconische Eemshotel, blog bijwerken, was draaien, klussen aan boord, naar de Gamma om twee kikkers voor de lazy jack ljnen,  buren mij aan boord voor een borreltje, en vaak, erg vaak, weerberichten bekijken. 

Een paar foto's van Delfzijl, leuke stad, veel maritieme activiteiten, maar wel de armste stad van Nederland met een relatief hoog aantal statushouders en bijna-statushouders. De aluminium industrie is gestopt, rederij Wagenborg is een grote werkgever, maar ja, Filipinos wonen niet in Delfzijl.
De redactieboot van "Zeilen" maakt een rondje Wadden en ligt af en toe in de jachthaven.



Delfzijl heeft sinds een paar jaar een opgespoten, mooi strand, een aardige (altijd windige) boulevard, een monument voor gevallen loodsen en het zeer aparte Eemshotel.




De faciliteiten van WSV Neptunus zijn uitstekend. Aardige, behulpzame, vrijwillige havenmeesters, mooi sanitair, brede vingersteigers, en bescheiden liggeld, € 84,- voor 6 dagen, inclusief stroom, water en douches. 

Morgen, vrijdag 4 aug. lijkt een geschikte zeildag, NW wind, 3-4, geen regen, over de Wadden route naar Lauwersoog. Veel beter dan in file met 40 jachten over het Eemskanaal naar Groningen motoren !











Geen opmerkingen:

Een reactie posten