vrijdag 18 augustus 2023

Zomer 2023 - dag 42 t/m 45 - Alde Feanen, Sneek, Gudzekop en naar huis !

 Donderdag 10 en vrijdag 11 aug. - Rustig zeilen naar de Alde Feanen

Mooi windje, W 3, zonnig, 12 zm - totaal 309 zm

We doen rustig aan, ontbijtje met verse broodjes, 10 liter diesel in de tank ( In Akkrum geen GTL.dus Shell V-power, bevat geen 10% bio diesel maar 10% GTL). 

Rond 13.00 h. varen we uit, de twee bruggen en de spoorbrug draaien vlot en bij Nes kunnen we het grootzeil hijsen en zeilen rustig via het Pikmeer en een paar vaarten naar onze favoriete plek aan de Alde Feanen. Mooi uitzicht over de Grutte Krite. het is overdag gezellig druk met les Valken, huursloepjes, SUP's, en natuurlijk de ijsco-boot. En 's avonds en 's nachts hoor je niets.

We blijven hier twee nachten liggen, heerlijk relaxed. Het is lekker om even te zwemmen, het water is kouder dan verwacht trouwens. Ap glijdt lelijk van de bovenste trede van de zwemtrap en klapt met z'n linker arm op de zwemtrap. Schade valt mee, pas de volgende dag heeft ie een blauwe plek over z'n hele linkerarm. het lijkt op een "blacked out tattoo", maar deze trekt na een paar dagen weer weg.

's Avonds gaat de zon weergaloos mooi onder, dat horen we van meerdere zeilers trouwens, door heel Nederland.


Zaterdag 12 en zondag 13 augustus - via Sneek naar Gudzekop en naar Akkrum

Het is bewolkt, de wind zit in de zuid hoek, er komen een paar buien aan. We varen vandaag 21 zm - totaal 330 zm.

We hebben om 11 uur afgesproken bij Blanken Maritiem voor de reparatie of vervanging van de Raymarine E7 plotter. Om 8 uur maakt Ap voor&achter, Ineke slaapt lekker door.
Het is een beetje miezerig, maar wel heerlijk om als enig schip rustig door vaarten, sloten en Pikmeer te varen.
De schipperse komt aan dek als we op het Sneekermeer zijn, lekker uitgerust van 18 leuke maar pittige dagen met oudste dochter met kleindochter, hond en kat thuis, oppas op kleinzoon, werken in de tuin, Leergeld, etc. 

Om half twaalf meren we af bij Blanken aan de Houkesloot. Professioneel, jong bedrijf. De oude plotter, 11 jaar oud,  kan niet meer worden gerepareerd ("processor is stuk, vastgelopen"). We willen het scherm een slagje groter, van 7" naar 9", en de keus valt op de Element 9. Vrij simpele plotter, geen touchscreen, zeer helder beeld ook in zonlicht. En met 10% Toerzeilers korting valt de prijs niet tegen.
Bij Correct of Kniest kost ie een paar tientjes minder, maar met goede service vlakbij in Sneek is dit een prima keuze.


"Yes or no AIS, that's the question".
Voorlopig niet, we bekijken eerst maar eens wat de definitieve vaarplannen voor volgend jaar worden. Maar in ieder geval kan AIS simpel worden aangesloten met één NMEA kabeltje. Plug and play (?)

We varen nog een stukje door, bij de Skips winkel kunnen we even afmeren, gasfles omruilen (Campingaz 907 € 42,50 !) 
Ineke doet boodschappen bij de Lidl. Er barst een flinke bui los, hopelijk voorlopig de laatste.

Een uurtje later liggen we fraai en beschut aan de Gudzekop. Geen regen meer, maar een harde W wind en af en toe een zonnetje. Met de kop op de wind is het in de kuip goed uit te houden. Boek en VK lezen, nasi klaarmaken, genieten van de brandganzen, meerkoeten en futen. 
Om te zwemmen is het te koud.

Zondagmorgen eitje - ontbijtje, spullen inpakken, schoon schip maken en om 14.00 h. zetten we koers naar Akkrum. Auto inruimen, er gaan heel veel spullen mee terug naar Leidschendam, je neemt toch altijd weer te veel kleding en andere zooi mee.

We eten bij het kleine, yup-achtige, havenrestaurant De Koken. Tja, alles heeft z'n prijs zullen we maar zeggen. De kleine flammkuche en de grote pizza smaken prima, en de "Gudzekop Opsteker " is zeer toepasselijk.


Rond een uur of acht rijden we naar huis. De zon gaat ook in Flevoland mooi onder.  


Resumé: 
Ruim 6 weken, 309 zeemijl, veel kunnen zeilen, soms, vaak tussen de buien door. Met Ineke 
de " Drie parels aan de Eems" gedaan, samen met Kuum, Poinciana en Parel. Mooie, gezellige tocht naar de vissersplaatsjes Termunterzijl, Ditzum en Jemgum. 

Daarna met Dick, vanuit Delfzijl, een mooie, afwisselende tocht via Greetsiel, Norderney naar Helgoland en via Spiekeroog, Norderney en Borkum weer terug naar Delfzijl.
Vijf dagen solo verwaaid in Delfzijl, toen singlehanded over het wad naar Lauwersoog en verder naar Leeuwarden en Akkrum.

Van de 45 dagen hebben we 26 dagen gezeild of stukjes op de motor gevaren en 19 dagen in een haven gelegen. 
De Yanmar 1-cylinder heeft 35 liter diesel verbruikt, de duurste haven was Spiekeroog ( € 60,- voor 2 nachten), de goedkoopste was Delfzijl ( € 62,- voor 5 nachten).

Nu even een weekje thuis, klussen aan huis, vrienden opzoeken, paar keer rijden met de rollator bus, kinderbadje in de tuin voor de kleinkinderen, op bezoek bij kinderen en aanhang, hond en kat in huis, naar de speeltuin en kinderboerderij. Gezellige boel !

Volgende week gaan we nog een dag of 9 zeilen. We weten nog niet wat de route wordt. Als Vlieland en Terschelling nog vol liggen (en dat zal wel, "steigerklevers" op Terschelling en "Into the great white open" op Vlieland) gaan we via Lemmer de Randmeren verkennen en misschien even langs Almere en Durgerdam. 



We hopen dat jullie dit blog met plezier gelezen hebben. Tot de volgende tocht !




Geen opmerkingen:

Een reactie posten