donderdag 10 augustus 2023

Zomer 2023 - dag 37 en 38 - Naar Leeuwarden, met tussenstop aan Lauwersmeer

  Zaterdag 5 en zondag 6 aug. - Geen Ameland, maar Leeuwarden

  • Lauwersoog - Leeuwarden 25 zm -  totaal 278 zm
  • V. Lauwersoog 12.00 h. A. Leeuwarden 6 aug. 16.30 h.
  • Wind: Zaterdag Z 3-4, later veranderlijk 5-7  Zondag: weinig wind
  • Weer:  Bewolkt, 18 gr. C. Zondag: zonnig 21. gr. C
Het blijft puzzelen met de weersverwachting. Vandaag wordt een mooi zuidenwindje verwacht, ideaal om naar Ameland te zeilen. Maar in de verwachting voor vanmiddag zitten hevige onweersbuien. Morgen bijna windstil, dus dan moet ik op de motor van Ameland naar Harlingen, geen leuke tocht. Op maandag en dinsdag wordt weer harde wind verwacht, dan lig ik dus verwaaid in Harlingen. 
Dan maar op de motor naar Leeuwarden, is eigenlijk best een mooie tocht over het Lauwersmeer en de Dokkumer Ee, een oude wadden geul.

Ik doe rustig aan, de douches in Lauwersoog zijn tegenwoordig uitstekend, er is stroom op de steiger en zelfs het betalen met de SEP kaart gaat goed !

De Schone Waardin ligt tussen twee grote witte Lemsteraken. Hele aardige buren, geen rode-broeken types. David en Goliath (maar David was de slimste !)


Schutten in de sluis gaat vlotjes en vrolijk vaar ik richting Dokkumer Nieuwe Zijlen. 
Als routine kijk ik op de buienradar, O jee, dat ziet er niet goed uit voor de komende uren. Dat is niet lekker varen richting Dokkum.

Voordat je de geul naar Dokkumer NZ invaart liggen er 5 Marboeien, meerboeien van Marrekrite. Het valt nog niet mee om in je eentje het handvat te pakken te krijgen, pas na het derde rondje lukt het. Maar dan lig je ook prachtig.


Vanuit het westen komen dreigende wolkenpartijen op het Lauwersmeer af. Mooi gezicht !


Nog geen 10 min. later gaat het los, hevige regen, onweer, harde windvlagen.

Om vijf uur ben ik getuige van een reddingsactie van de Kustwacht en de KNRM. Twee mannen in een blauwe sloep kregen ruzie in die onweersbui. Er valt er één overboord, vie 112 wordt hulp gevraagd en 10 min. later circelt de Rescue 1 van de kustwacht boven de Schone Waardin. Na een kwartiertje is ook de KNRM ter plekke, de man is gevonden en wordt door de KNRM  "Redder" meegenomen naar Oostmahorn en dan naar het ziekenhuis in Dokkum. Mooie actie.

Na de onweersbuien wordt het weer rustig, de wind ruimt naar west en de avond valt.


Zondag 6 aug.
De sluis van Dokkumer Nieuwe Zeilen draait vanaf 9 uur. Om kwart over acht maak ik los van de Marboei ( wat is dat toch een mooie service van Marrekrite) en vaar rustig de steeds smaller wordende geul door naar de sluis. Samen met een klein Lemsteraakje worden we vlot geschut en met 4,5 kts schieten we lekker op. Bij Steenvak nog steeds het scheepskerkhof en de verlaten steenfabriek. 


Om elf uur passeren we Dokkum, het is vrij rustig aan de singels, de file van de Driebondsbrug is weer doorgevaren. 


De twee laatste bruggen worden bediend door 1 brugwachter, die fiets de hele dag heen en weer om de twee bruggen te bedienen en € 5,- bruggeld te innen. Sinds vorig jaar op een e-bike, dus de bediening gaat een stuk vlotter.


Verder langs de elfstedenroute door het fraaie Friese landschap.


In Burdaard is de brugwachter in een slechte bui. Het kost ruim een uur om door de twee bruggen te varen. Vorig jaar had ie al ruzie met de gemeente, het lijkt of hij nu een slow-down actie voert.

In Leeuwarden is het de afgelopen dagen retedruk geweest, maar nu valt het erg mee en ik vind vlot een mooie plek aan de Prinsentuin.


Bij de havenmeester € 12,- liggeld betaald ( geen toeristenbelasting want zegt de havenmeester "Akkrum is toch Leeuwarden"). Het Prinsentuinconcert is bezig, een steengoeie band, ""Hay Fever" geeft een 60's 70's concert. Ik  zit eerste rang met een lekker broodje avocado en een koud biertje.

Morgen nog een dagje Leeuwarden, het weerbericht voor morgen is wéér regen, wind en regen.












 





2 opmerkingen:

  1. Hugo en Marianne de Groot10 augustus 2023 om 15:20

    Complimenten voor je mooie verhalen allemaal op je blog! Gisteren pas uit Dokkum vertrokken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ...in één ruk terug naar de thuishaven de Schiffart in Terherne. Nu schoon schip maken, inpakken en morgen naar huis. Het is mooi geweest. 2 maanden zwerven langs de duitse waddeneilanden en kust. Het weer en vooral de wind hadden beter kunnen zijn, maar dat hebben we niet in de hand
    Groeten van ons en wellicht treffen we elkaar nog een keer! Akkrum is niet zo ver

    BeantwoordenVerwijderen